Preoții prahoveni s-au întrunit la Ploiești

n sala mare a Filarmonicii ‘Paul Constantinescu’ din Ploiești a avut loc ieri conferința pastoral-misionară cu toți clericii din cele patru protopopiate din județul Prahova. Întâlnirea a fost condusă de Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, și a avut ca temă principală Taina Sfântului Maslu și îngrijirea bolnavilor.

Alături de Preasfințitul Episcop Varlaam Ploieșteanul, la conferință a participat părintele Ioan Iordache, vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor, părintele arhimandrit Veniamin Goreanu, consilier administrativ arhiepiscopal, părintele arhimandrit Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale și Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Exarh administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și cei patru protopopi din județul Prahova: părintele Ștefan Mușat de la Protopopiatul Ploiești, părintele Costică Dumitru de la Protopopiatul Câmpina, părintele Valentin Cazan de la Protopopiatul Urlați și părintele Florin Boțârcă de la Protopopiatul Vălenii de Munte.

În cadrul conferinței au fost prezentate trei referate despre Taina Sfântului Maslu care au evidențiat învățături din Sfânta Scriptură și de la Sfinții Părinți despre această taină și despre ce trebuie să facă omul pentru a dobândi însănătoșirea trupească și sufletească. S-a discutat și despre cum trebuie săvârșită această taină de preoți, respectând prevederile liturgice și canonice. În deschiderea conferinței, Preasfințitul Episcop Varlaam Ploieșteanul a citit cuvântul de deschidere ‘Preoții se roagă, medicii tratează, însă Dumnezeu dăruiește vindecarea’, trimis de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

‘Este o îndelungată tradiție ca, de două ori pe an, clerul de la parohii să se adune în cadrul unei conferințe care are câte o temă în dezbatere legată de diverse probleme din viața bisericească și din dezbaterea teologică ortodoxă, sau dedicată anumitor aniversări. Biserica noastră a vrut să atragă atenția asupra importanței Sfântului Maslu pentru cei bolnavi, și asupra importanței conlucrării tuturor creștinilor în ajutorarea celor care sunt în vârstă, a celor care sunt bolnavi, a celor care trec prin lipsuri materiale’, a spus PS Episcop-vicar Varlaam Ploieșteanul.

În cadrul întâlnirii, participanții au văzut un film documentar realizat de Televiziunea TRINITAS a Patriarhiei Române, în colaborare cu Sectorul Social-filantropic al Arhiepiscopiei Bucureștilor, privind activitatea preoților de caritate din spitale și îngrijirea bolnavilor în centrele medicale care cooperează cu Arhiepiscopia Bucureștilor și în cabinetele medicale din parohii. Părinții protopopi au spus că această conferință pastorală a fost bine-venită pentru că de la începutul anului în parohii preoții au săvârșit în sobor Taina Sfântului Maslu, au ținut cateheze și predici legate de această Taină și de îngrijirea bolnavilor și au realizat și lucrări științifice.

‘Biserica nu a lăsat niciodată în plan secundar nici trupul omului și nici sufletul. Taina Maslului se săvârșește celor care au dragoste și simt că au o durere a trupului și a sufletului’, a spus părintele protopop Ștefan Mușat.

‘Încă de la începutul anului, preoții au realizat activități privind Taina Sfântului Maslu prin cateheze, prin cuvinte de învățătură, dar în același timp oficiind în sobor Taina Sfântului Maslu și au fost desfășurate campanii de ajutorare materială a celor care sunt în suferință. Și în aceste activități i-am antrenat și pe tineri, și pe copii, care au învățat astfel iubirea lui Hristos’, a arătat părintele protopop Costică Dumitru.

După sesiunea de prezentare a referatelor a urmat și o parte de discuții în care preoții au pus diferite întrebări sau au făcut comentarii pe marginea temei. Conferința pastoral-misionară cu clericii prahoveni a debutat ieri-dimineață cu rugăciunea în comun în Biserica ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ din Ploiești, unde Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de slujitori.

Comentarii Facebook


Știri recente