Preoții prahoveni, în dialog despre misiunea Bisericii prin mass-media

Conferința pastoral-misionară cu preoții din Protoieriile din județul Prahova (Ploiești, Câmpina, Vălenii de Munte și Urlați) s-a desfășurat ieri, 12 noiembrie, în Sala Mare a Teatrului „Toma Caragiu” din Ploiești, informează „Ziarul Lumina”. Conferința, care a fost prezidată de Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-Vicar Patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a avut ca temă „Mesajul credinței împărtășit prin mijloace moderne de comunicare”. Au fost prezenți și coordonatorul Centrului de Presă BASILICA și director al Radio TRINITAS, pr. consilier patriarhal Nicolae Dascălu, și directorul TRINITAS TV, pr. consilier patriarhal Nicolae Dima, care au răspuns întrebărilor venite din sală.

Preasfințitul Episcop Ciprian Câmpineanul a vorbit în deschiderea evenimentului despre importanța înființării de către Biserică a propriilor mijloace de comunicare în masă, reunite în Centrul de presă BASILICA al Patriarhiei Române. „În condițiile în care în ultimii ani au apărut o sumedenie de posturi de radio și televiziune, precum și numeroase publicații, toate cu un conținut foarte variat, se impunea ca Biserica să vină, la rândul ei, în întâmpinarea credincioșilor, să le transmită cuvântul Evangheliei și prin aceste instrumente. Preoții au datoria de a contribui la funcționarea acestor mijloace care îndeplinesc, așadar, o misiune a Bisericii”, a arătat Preasfinția Sa.

Primul referat susținut a fost al părintelui Ioanin Chilan, de la parohia „Nașterea Domnului” și „Sfântul Apostol Andrei” din Ploiești. „Trăim și vom trăi vremuri ale comunicării. Comunicăm peste tot și cu mijloace tot mai perfecționate. Presa vizuală (cu predilecție…), cea audio și cea scrisă, telefoanele (mobile), internetul și multe altele (care sunt și care vor mai veni) creează și întrețin o atmosferă foarte densă a comunicării (la nivel macrosocial). Pare să nu mai existe loc pentru izolare, indiferență, detașare sau tăcere.” Cu aceste cuvinte ne introduce pe tărâmul comunicării interpersonale domnul Gabriel Albu, ales pedagog al școlii ploieștene. Întemeiat pe cele mai recente și mai consistente studii, subliniază: „Pare, însă, că undeva se produce o ruptură, că ceva alimentează o criză. Pare că ceva nu (mai) merge. Iar din punctul nostru de vedere, ceea ce credem că ne amenință este lipsa tot mai evidentă de conținut a comunicării interumane; cu alte cuvinte, oamenii nu mai au ce (sau nu mai pot, nu mai vor) să-și comunice profund”.

„Mesajul transmis prin mijloacele mediatice de către Biserica noastră nu se manifestă în sfera hedonismului, a concurențelor politice, a consumismului, a kitschului și prostului gust”, a mai spus pr. Ioanin Chilian. Acesta, vorbind despre rolul Bisericii în mass-media, a împrumutat titlurile mai multor emisiuni de la TRINITAS TV și Radio TRINITAS: „Folosindu-se de cele mai moderne mijloace de comunicare, «Biserica Azi» ne cheamă pe «Calea Credinței», unde întâlnim «Pașii Pelerinului» și devenim atenți la «Omul de lângă noi». Deloc departe de «Viața cetății», «Biserica Azi» ne cheamă să răsfoim «File de istorie», «Atlasul biblic» sau «Sinaxarul». Regăsind «Universul copilăriei», intrăm în «Școala rugăciunii», unde-i ascultăm pe «Părinții Bisericii, învățătorii noștri», făcând «Ortodoxia pe înțelesul tuturor», prin «Convorbirile» în care se rostește «Cuvânt pentru suflet», «Cuvânt de folos duhovnicesc», «Cuvântul care zidește»”.

Mass-media, poate fi considerată un miracol al secolului al XX-lea și, poate, blestemul secolului al XXI-lea, a remarcat pr. Adrian Albu, de la parohia Ghighiu. Depersonalizarea relațiilor interumane, apariția războaielor mediatice, manipularea implicită și permanentă a conținutului simbolic ne pot duce către cea mai dură atomizare a societății, ascunsă sub faldurile comunității globale, a mai spus acesta. „Este bine că Biserica își are propriile canale mediatice. În toate domeniile mass-mediei, Biserica trebuie să atragă și să formeze specialiști, oameni cu pregătire teologică, dar și cu cunoștințe de știința comunicării, care să poată face față cerințelor epocii moderne. Mai mult, am putea spune că fiecare dintre cei ce slujesc în acest domeniu, al comunicării, să simtă bucuria că nu sunt singuri când transmit Evanghelia Mântuitorului, ci, în mod tainic prin Sfântul Duh, iubirea Mântuitorului este prezentă în inimile celor care transmit Evanghelia și, de aici, bucuria celui care se simte chemat, nu doar năimit”, a spus pr. Adrian Albu.

Atunci când vorbim și ne raportăm la mijloacele de comunicare în masă la nivelul Bisericii, trebuie să avem în vedere și relația dintre teologie și cultură. „Astfel, este nevoie azi de libertate creatoare, de o interpretare creatoare a întregii istorii a Bisericii și a întregii Tradiții moștenite de la Sfinții Părinți.” Pr. Adrian Albu a enumerat și șapte calități pe care trebuie să și le însușească misionarul mediatic, calități ce se formează de-a lungul întregii vieți: credință matură, cultură solidă, conștiință misionară și responsabilitate ecleziastică, stare spirituală de pace și bucurie pentru slujirea sa, discernământ multiplu pentru a deosebi între comuniune și comercializare, respect și răbdare pentru alții.

Pr. Stan Duțu, de la parohia „Adormirea Maicii Domnului”, Protopopiatul Ploiești, crede că „trăim într-o lume secularizată. Realitatea acestei afirmații se constituie, credem noi, în premiza fundamentală a oricărui discurs privind relația și raporturile între Biserică și mass-media, pe de o parte, pentru că mass-media este un exponent important al unei societăți secularizate, iar pe de altă parte, în perspectiva necesității folosirii de către Biserică a mijloacelor de comunicare în masă ca modalități reale, eficiente de propovăduire și de apărare a învățăturii de credință”.

Mass-media are pretutindeni în lume o importanță deosebită, constituindu-se astăzi într-o forță imensă, care nu numai că informează, dar și modelează atitudini și comportamente. „Mass-media îi influențează profund pe oameni în felul de a înțelege viața, lumea și propria lor existență: influențează deci un univers care ține prin excelență de rosturile și competențele Bisericii”, a mai spus pr. Duțu. Biserica nu se mai poate limita la propovăduirea adevărurilor de credință numai de la înălțimea amvonului, ci, pe lângă activitatea misionară în spitale, aziluri, în orfelinate, în penitenciare sau în unitățile militare, mesajul Evangheliei trebuie cunoscut, cu toată puterea, prin toate mijloacele de comunicare în masă. „Acțiunea mediatică și vocația comunicării în masă au tradiții și temeiuri încă de la începuturile creștinismului. Dacă Mântuitorul Hristos se adresa, verbal, mulțimilor, Sfântul Apostol Pavel a fost cel dintâi creștin care a simțit nevoia să comunice prin epistole, nu numai cu ucenicii săi, ci și în masă, cu grupuri și comunități întregi”, a punctat pr. Stan Duțu.

Potrivit pr. Ștefan Mușat, protoiereu de Ploiești, la conferința pastoral-misionară, la care au participat peste 300 de preoți, s-a încercat să se lămurească anumite probleme legate de mijloacele moderne de comunicare a credinței. La întrebările din sală au răspuns Preasfințitul Ciprian, Episcop Vicar-Patriarhal, coordonatorul Centrului de Presă BASILICA și director al postului Radio TRINITAS, pr. consilier patriarhal Nicolae Dascălu, și directorul TRINITAS TV, pr. consilier patriarhal Nicolae Dima. „La final, cei doi consilieri patriarhali au ținut să mulțumească preoților pentru osteneala, pentru dragostea cu care răspund la solicitările de a susține Centrul BASILICA, pentru că prin aceasta, fiecare dintre ei nu face altceva decât să aducă cuvântul credinței în casele credincioșilor. Dorința multora dintre preoții prezenți a fost aceea ca toți credincioșii noștri să înțeleagă că este de mare folos sufletesc pentru fiecare dintre ei dacă participă la Sfintele Liturghii săvârșite în parohii. Iar, prin componentele Centrului BASILICA, oamenii trebuie să își completeze cunoștințele despre credința noastră strămoșească”, ne-a declarat pr. protopop Ștefan Mușat.

Comentarii Facebook


Știri recente