Preoții ortodocși români nu sunt privilegiați

În articolul ‘Preoții, scutiți din rațiuni electorale’, apărut în cotidianul Jurnalul Național din ziua de 12 februarie 2010, sub semnătura domnului Daniel Ionașcu, se afirmă că «preoții…nu plătesc contribuții la bugetul asigurărilor sociale și au prin această lege reglementări speciale». Pentru corecta informare a opinei publice precizăm următoarele:

În timpul regimului comunist din România, prin decretul 718/ 1956, toate cultele religioase din țara noastră au fost excluse din sistemul public de pensii și obligate să-și înființeze propriile Case de pensii și ajutoare. După anul 1990, prin Legea nr. 52/ 1993 privind integrarea sistemului de asigurări sociale al personalului Bisericii Ortodoxe Române în sistemul asigurărilor sociale de stat, patrimoniul Casei de pensii și ajutoare a Patriarhiei Române a fost preluat de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Exemplul Bisericii Ortodoxe Române a fost apoi urmat de unele culte religioase recunoscute din România (Biserica Armeană, Biserica Greco-Catolică, Cultul mozaic și Cultul musulman), altele având și în prezent sisteme proprii de pensii.

În concluzie, din anul 1993 clericii ortodocși români își plătesc contribuțiile la bugetul asigurărilor sociale de stat ca toate celelalte categorii socio-profesionale din România, integrate în sistemul public de pensii și nu beneficiază de privilegii sau un regim special, așa cum în mod tendențios și nedocumentat lasă să se înțeleagă autorul articolului.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

Comentarii Facebook


Știri recente