Preoții medieșeni, consiliați în proiecte sociale

La sediul Protopopiatului Mediaș a avut loc marți, 19 noiembrie, ședința lunară administrativă cu preoții de la parohiile din cadrul protoieriei amintite. Alături de protopopul de Mediaș, Ovidiu Găban, în prezidiul întâlnirii s-au mai aflat consilierul social de la Arhiepiscopia Sibiului, pr. Nicolae Rusu, și reprezentanți ai instituțiilor de ocrotire socială din cadrul județului Sibiu și din municipiul Mediaș, după cum aflăm din Ziarul Lumina.

Prezența reprezentanților acestor instituții de asistență socială din județul Sibiu la ședința preoțească din Mediaș a fost posibilă prin implicarea directă a Departamentului Social din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, condus de pr. Nicolae Rusu.

Invitații au prezentat preoților din Protopopiatul Mediaș modalitățile prin care pot obține acreditări pentru furnizarea de servicii sociale în parohii, dar și susținere financiară din partea Statului Român, astfel încât Biserica să poată colabora în mod cât mai fructuos cu centrele sociale din județul Sibiu.

Cheia reușitei în asistența socială constă într-o muncă de echipă, într-o colaborare între Biserică și instituțiile Statului, asociații, fundații și alți actori sociali, conform celor precizate de inspector Valeria Guliman, din cadrul Agenției Județeane pentru Plăți și Inspecție Socială Sibiu.

„De asemenea, cred că acest tip de întâlniri ar trebui continuate și ar trebui diseminată informația privind legislația din domeniu privind modul de furnizare a serviciilor sociale, precum și de invitare a unor oameni resursă, respectiv preoți din alte județe, care deja au dezvoltat și administrează servicii sociale, și pentru a vorbi despre greutățile întâmpinate, dar și despre rezultatele și satisfacția obținută”, a mai menționat Valeria Guliman.

Noi proiecte sociale în parohii

Prin consilierea oferită de instituțiile abilitate și de reprezentanții Departamentului Social al Arhiepiscopiei Sibiului, preoții din toate protopopiatele au posibilitatea să implementeze noi proiecte sociale în parohii. Exemplul altor parohii și informațiile furnizate de instituțiile amintite sunt de real sprijin pentru preoții ce doresc să ajute comunitatea prin astfel de proiecte.

„I-am îndrumat pe preoți să deschidă anumite centre de zi, de tip after-school, pentru copii, centre de zi pentru vârstnici, case de tip rezidențial, toate acestea având la bază un singur lucru important, și anume acreditarea. Nu se pot furniza anumite servicii sociale, nu se poate beneficia de anumite subvenții de la Stat, sau de alte ajutoare financiare de la consiliile locale, de la consiliile județene, fără această acreditare. Suntem bucuroși că preoții au fost receptivi la toate aceste informații și suntem convinși că i-am convins și pe dânșii să deruleze aceste proiecte sociale în parohiile unde se află”, a spus consilierul social din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Nicolae Rusu.

Întâlniri similare vor avea loc și în perioada următoare, în toate protopopiatele din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, pentru ca activitățile sociale desfășurate în parohii să fie extinse.

La ședința de la Mediaș au mai fost prezentate și ultimele hotărâri luate în cadrul Arhiepiscopiei Sibiului.

Comentarii Facebook


Știri recente