Preoții din Protopopiatul Cluj II, în ședință lunară

La Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ din Cluj-Napoca a avut loc marți, 8 martie, ședința lunară a preoților din Protopopiatul Cluj II, sub coordonarea părintelui protopop Gheorghe Braica. Lucrările au fost precedate de o slujbă de Te Deum, după cum ne informează ‘Ziarul Lumina’, Ediția de Transilvania.

Ședințele la nivel de protopopiat se desfășoară lunar, ocazie cu care sunt abordate teme pastorale, administrative, sociale, de interes. Aceste întâlniri sunt apreciate ca având un rol important în evaluarea activității din parohii și îmbunătățirea ei, acolo unde este cazul.

În cadrul ședinței din 8 martie, conf. univ. dr. Șerban Turcuș, de la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității ‘Babeș-Bolyai’ din Cluj-Napoca, a vorbit despre monahismul din Transilvania.

‘Monahii din Transilvania, având în vedere cuplarea între spațiul latin și cel oriental, au structuri monahale extrem de reduse. Au avut structuri monahale care au rezistat în jurul unui viețuitor. Ceea ce nu se cunoaște în istoriografia noastră este că monahii, potrivit dreptului canonic constantinopolitan, sunt laici, deci posibilitatea înființării mănăstirilor era destul de la îndemână. Un om aduna ucenici și putea să constituie o celulă monahală pentru zona respectivă. În Ungaria medievală au existat peste 600 de mănăstiri ortodoxe’, a spus Șerban Turcuș.

Prevenirea incendiilor în biserici

După ce s-a încheiat prezentarea temei susținute de cadrul didactic universitar, preoții din Protopopiatul Cluj II au primit instrucțiuni clare în ce privește măsurile de intervenție în caz de incendiu, marcarea lor, elaborarea planului de evacuare, fiindu-le prezentate principalele nereguli cu care se confruntă în momentul de față bisericile ortodoxe.

Astfel, lt. col. Constantin Urian a stat de vorbă cu preoții și le-a prezentat legislația în vigoare și cum trebuie să o aplice în biserici. ‘În lunile martie și aprilie se desfășoară o activitate de prevenire în toate unitățile de cult. Există lăcașuri de cult ridicate în proporție de 70% în roșu, parțial acoperite, în care se țin slujbe religioase fără a obține autorizația de securitate la incendiu, avem și în Cluj-Napoca astfel de exemple’, a menționat el.

De asemenea, Constantin Urian a amintit că mai sunt și alte probleme care ar necesita atenție. Astfel, ‘nu este organizată apărarea împotriva incendiilor, nu sunt întocmite și afișate planuri de protecție împotriva incendiilor, plan de evacuare a persoanelor și plan de intervenții. Le recomandăm utilizarea pridvorului. Instalațiile de captare și scurgere la pământ a instalațiilor electrice nu sunt utilizate corespunzător, lipsesc buletinele de analize. Căile de evacuare nu sunt marcate cu indicatoare de securitate. O altă problemă este netratarea cu soluție a elementelor pe lemn din structură’, a mai arătat cadrul militar.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…