Preoții din Protopopiatele Iași II și Dorohoi s-au întâlnit la Durău

Preoții din Protopopiatele Iași II și Dorohoi s-au reunit în perioada 3-5 octombrie la Centrul cultural-pastoral „Sfântul Daniil Sihastrul” – Durău. Marți și miercuri dimineața, Înaltpreasfințitul Teofan, alături de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica „Buna Vestire” a Mănăstirii Durău, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova.

O nouă conferință cu titlul ‘Pregătirea mirilor pentru Taina Cununiei și viața de familie’ a avut loc la Centrul cultural-pastoral de la Durău, în perioada 3-5 octombrie. La întrunirea prezidată de Înaltpreasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și organizată de Sectorul de Misiune, Statistică și Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor, au participat preoți din protopopiatele Iași II și Dorohoi.

Tema cu titlul ‘Pregătirea mirilor pentru Taina Cununiei și viața de familie’ a fost susținută de pr. Vasile Ciornovalic de la parohia ‘Nașterea Maicii Domnului’ – Țuțora, Protopopiatul Iași 2. Lucrarea părintelui Vasile Ciornovalic a abordat următoarele subpuncte: ‘Sfânta Taină a Cununiei în Biserica Ortodoxă’, ‘Căsătoria în societatea de azi’, ‘Problemele familiei azi’, ‘Pregătirea creștinilor în vederea căsătoriei’, ‘Preotul și familia sa’, ‘Rolul preotului în pregătirea continuă a viitorilor miri’ și ‘Preotul față-n față cu viitorii miri’. Din ultimul subpunct menționat vă prezentăm un scurt fragment: ‘Există un număr mare de tineri ce vor să se căsătorească, dar care nu au viață religioasă. Este nevoie de o atitudine unitară în cadrul Bisericii noastre pentru ca viitorii miri ortodocși să se întâlnească cu un duhovnic, înainte de Sfânta Taină a Cununiei. La aceste întâlniri trebuie să se discute diferite aspecte ale vieții de familie din punct de vedere religios și nu numai. Încă de la începutul primei întâlniri, preotul trebuie să explice mirilor care este rolul și puterea rugăciunii particulare și obștești. Prin legătura dragostei ce se stabilește pe calea rugăciunii, mirii înșiși se pot ajuta, cerând să fie luminați și ajutați de Dumnezeu’.

Expunerea cu titlul ‘Taina Sfântului Botez – provocări pastorale actuale’ a fost prezentată de pr. Petru-Georgel Chichioacă de la parohia ‘Nașterea Maicii Domnului’ – Trestiana, Protopopiatul Dorohoi. Concluziile referatului, în conformitate cu doctrina și practica canonică ortodoxă, au fost următoarele: căsătoriile interconfesionale și interreligioase sunt interzise. În cazul în care sunt tolerate, prin aplicarea iconomiei, slujba cununiei trebuie oficiată în biserica ortodoxă de către preotul ortodox, copiii rezultați dintr-o astfel de căsătorie trebuie botezați și educați în credința ortodoxă, conform privilegiului paulin (I Cor. VII, 12-16). Căsătoria mixtă se admite numai în cazul în care ea a fost încheiată înainte ca unul dintre soți să fi fost încreștinat.

Comentarii Facebook


Știri recente