Preoții din Protoieria Craiova Sud, în conferință

Preoții din Protoieria Craiova Sud s-au întrunit joi, 30 mai, în sala de ședințe a Centrului de restaurare, conservare patrimoniu și vizualizare al Arhiepiscopiei Craiovei cu ocazia Conferinței pastoral-misionare de primăvară. Întâlnirea a fost prezidată de Înalt Preasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, după cum ne-a precizat Gheorghe Cioiu.

Sfinții Împărați și rolul lor în istoria creștinismului a fost subiectul dezbătut de clericii din Protoieria Craiova Sud cu prilejul conferinței pastoral misionare de primăvară din acest an, declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române „An omagial al Sfinților Împărați Constantin și Elena”. Activitatea a fost deschisă prin oficierea Sfintei Liturghii la altarul Bisericii Obedeanu, închinată, de asemenea Sfinților Împărați, de un sobor de preoți condus de părintele protoiereu Grigore Vulcănescu, în prezența IPS Părinte Irineu. După Sfânta Liturghie, preoții s-au deplasat spre sala de festivități a Centrului de restaurare pentru a participa la conferința propriu-zisă. În deschidere, părintele Mihail Florin a susținut o prelegere pe tama anunțată, urmată de luări de cuvânt, întrebări și dezbateri.

La finalul întâlnirii, IPS Părinte Mitropolit Irineu a subliniat rolul deosebit al Sfântului Constantin cel Mare în formarea Europei creștine de mai târziu, în general, și a poporului român creștin, în special. „Sfântul Constantin este cel care a pus bazele Europei creștine. Legile, edictele, lăcașurile de cult și tot ceea ce a făcut pentru religia creștină ne arată cât de mare a fost Sfântul Constantin pentru noi. De aceea, Biserica l-a așezat în rândul sfinților, pentru că el s-a îngrijit de viața Bisericii creștine întocmai ca un Apostol, sau, așa cum se numea el însuși, ca un „episcop al treburilor din afara Bisericii”.

Sfântul Constantin, strămoșul nostru de la sudul Dunării, a iubit și s-a îngrijit de poporul daco-roman, mulți dintre generalii săi fiind de origine daco-romană. De aceea el este atât de iubit pe aceste meleaguri, multe biserici de la noi îi sunt închinate și peste 1700 000 de credincioși îi poartă numele”, a precizat IPS Irineu

Comentarii Facebook


Știri recente