Preoții din Prahova în conferință

În Sala Mare a Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești a avut loc joi, 7 noiembrie 2013, sesiunea de toamnă a Conferinței pastoral-misionare cu preoții, diaconii și preoții de caritate din cadrul protopopiatelor din județul Prahova, ale Arhiepiscopiei Bucureștilor. Tema conferinței a fost „Implicațiile pastorale și misionare ale teologiei mistice a părintelui Dumitru Stăniloae”, potrivit Ziarul Lumina.

La începutul săptămânii acesteia, la Palatul Patriarhiei a avut loc conferința pastoral-misionară cu clericii din București și Ilfov, în cadrul căreia cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București au prezentat, sub diferite aspecte, legătura dintre teologia mistică dezvoltată de părintele Dumitru Stăniloae în operele sale și lucrarea pastoral-misionară a Bisericii. Ieri a fost rândul preoților, diaconilor și preoților de caritate din protoieriile Ploiești, Câmpina, Vălenii de Munte și Urlați din județul Prahova să se întâlnească cu profesorii de teologie pentru a asculta prezentările despre părintele Dumitru Stăniloae. Conferința pastoral-misionară de la Ploiești a debutat cu slujba Sfintei Liturghii și cea a Te Deum-ului, săvârșite de Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de slujitori, în Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Ploiești, la care au participat peste 400 de clerici din județul Prahova.

Lucrările conferinței s-au desfășurat în Sala Mare a Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești. În deschidere, Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul a rostit un cuvânt de învățătură despre misiunea preotului în viziunea părintelui Dumitru Stăniloae. „Preotul primește slujirea sa de la Dumnezeu, iar comunitatea Bisericii trebuie să recunoască faptul că Hristos, în calitatea Sa de cap al Bisericii, este ceva diferit de ea ca trup al Lui, iar ea însăși are nevoie de Hristos ca mijlocitor. Faptul acesta trebuie să se facă vizibil prin preotul slujitor și mijlocitor. Atât credincioșii ca persoane individuale, cât și comunitatea trebuie să se refere la Hristos ca la mijlocitorul deosebit de ei și de ea. Preoții nu sunt rânduiți preoți de comunitate, ci sunt rânduiți de Dumnezeu ca și chipuri vizibile ale lui Hristos. Preoții sunt în viziunea teologică a părintelui Stăniloae o activare în planul sensibil al preoției nevăzute a lui Hristos. Preoția fiind un dar de la Dumnezeu, sacerdotul primește această slujire de la Hristos ca o lucrare a iubirii nesfârșite a lui Dumnezeu”, a spus Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul.

În continuare au prezentat referate pr. prof. dr. Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București („Părintele Dumitru Stăniloae – teolog al iubirii dumnezeiești”); pr. prof. dr. Tache Sterea („Cosmologia și antropologia părintelui Dumitru Stăniloae – recuperare a viziunii teologiei patristice despre om și lume”); pr. lect. dr. Dumitru Pintea („Sfânta Liturghie – urcuș comunitar spre Împărăția lui Dumnezeu, Împărăția iubirii veșnice”); pr. lect. dr. Gheorghe Holbea („Asceza și mistica în gândirea părintelui Dumitru Stăniloae”) și pr. asist. dr. Mihai Burlacu („Gândirea părintelui Dumitru Stăniloae privind experiența lui Dumnezeu în Sfintele Taine”). La sfârșitul conferinței, Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul a dăruit fiecărui cleric, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, volumul de studii „Implicațiile pastorale și misionare al teologiei mistice a Părintelui Dumitru Stăniloae”, publicat la Editura „Cuvântul Vieții” a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei.

Foto: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente