Preoții de cimitire au dezbătut filantropia în vremea postului

Preoții din cimitirele de stat din București s-au întrunit ieri în cadrul celei de-a V-a sesiuni a Cercului pastoral ‘Rugăciune și Frățietate’, informează „Ziarul Lumina”. Tema dezbătută a fost activitatea pastorală și social-filantropică în timpul Postului Mare, iar pe marginea acestui subiect, pr. Gheorghe Dilirici, de la Cimitirul ‘Tudor Vladimirescu’, a precizat că persoanele filantrope, precum și activitatea social-filantropică a Bisericii sunt continuarea lucrării filantropice, vindecătoare, sfințitoare și mântuitoare a Domnului Iisus Hristos și, astfel, filantropia socială nu trebuie despărțită de liturghia eclesială, întrucât ‘rugăciunea este izvor de iubire smerită și jertfelnică’.

‘Filantropia socială a Bisericii este în primul rând o filantropie pastorală, adică ea are în vedere îndumnezeirea omului pe calea mântuirii. Lucrarea social-filantropică are ca izvor de inspirație viața parohiilor și viața monahală, deoarece scopul ei este cultivarea comuniunii frățești în Biserică și societate, nu doar rezolvarea unor nevoi materiale imediate. Cooperarea Bisericii cu diferite asociații, fundații și organizații umanitare este benefică dacă Biserica nu-și pierde identitatea și vocația ei pastorală și sfințitoare, întrucât ea privește sănătatea ca dar al lui Dumnezeu și viața omului pe pământ, ca timp pentru viața cerească veșnică. Perioada de pregătire pentru sfânta și marea sărbătoare a Învierii Domnului este un timp de pocăință, iar pocăința aceasta este susținută de post și milostenie, aceasta din urmă fiind un exercițiu al vieții trăite nu doar pentru sine, ci trăită împreună cu alții și pentru alții’, a arătat pr. referențiar Gheorghe Dilirici.

De asemenea, s-a mai accentuat faptul că intensificarea activității pastorale și social-filantropice face credința să fie lucrătoare prin iubire, iar fiecare persoană aflată în suferință și nevoi reprezintă o poartă spre Împărăția lui Dumnezeu.

Întâlnirea preoților de cimitire a avut loc în paraclisul Centrului de zi pentru copii ‘Sfânta Muceniță Sofia’ al Arhiepiscopiei Bucureștilor, iar lucrările sesiunii au fost prezidate de pr. Costinel Gheorghe Ailioaie, consilier al Sectorului Cimitire și monumente funerare, Eugen Bucur, inspector în cadrul Sectorului Social-filantropic și misionar, și pr. Petre Moise, coordonatorul preoților de cimitire. După dezbateri, au fost discutate și probleme de ordin administrativ cu care preoții de cimitire se confruntă.

Foto: Arhivă

Comentarii Facebook


Știri recente