Preoții de caritate din Prahova, în conferință

Preoții de caritate din județul Prahova s-au întrunit luni, 13 februarie 2012, într-un nou cerc pastoral, ‘Speranță și vindecare’. Mare parte a conferinței s-a axat pe discuțiile libere, în care s-au prezentat condițiile specifice de pastorație în spital, dar și însemnătatea Tainei Sfântului Maslu.

În cadrul lucrărilor cercului pastoral, desfășurate în Paraclisul ‘Sfânta Cuvioasă Parascheva’ din incinta Spitalului General C.F. Ploiești, preoții de caritate au dezbătut rolul Bisericii în spital, unde unii oameni de pe patul suferinței Îl află pe Hristos, precum și necesitatea Tainei Sfântului Maslu, slujba de vindecare și alinare a bolilor sufletești și trupești. ‘Taina Sfântului Maslu este numită de părintele Dumitru Stăniloae ‘Taina trupului’, pentru că scopul ei conține o extraordinară centralitate a trupului uman. Vindecarea celui bolnav și ridicarea din patul durerii par a avea o preeminență asupra vindecării sale sufletești. Însă aceasta nu este neglijată. Bolnavului care beneficiază de această Sfântă Taină i se recomandă întotdeauna să se spovedească și să se împărtășească, pentru că taina nu acționează într-un mod magic’, a precizat referentul Adrian Stere, preot de caritate la Spitalul Județean Ploiești, după cum ne informează Ziarul Lumina.

De asemenea, părintele referent a arătat că Sfântul Maslu aduce un sens, ‘o direcție călăuzitoare pentru cel aflat în suferință. Durerile inutile de mai înainte sunt convertite: bolnavul suferă pentru propria desăvârșire, ignorată poate anterior. Taina Sfântului Maslu este un test al iubirii și regăsirii. Bolnavul era pierdut și a înviat, mort și s-a aflat, așa cum se spune despre fiul risipitor. De aceea, Maslul arată Biserica drept Trup al lui Hristos, într-o manifestare practică, clară. Bolnavul este readus în mijlocul celor de care patimile l-au despărțit. Patimile separă, dar boala unește. Boala se face purtătoare a unui sens extraordinar, vindecând omul de povara egoismului și a singurătății’, a mai reliefat părintele Adrian Stere.

După prezentarea referatului și după dezbaterile asupra condițiilor specifice de pastorație în spital, preoții de caritate au săvârșit Sfântul Maslu de obște, la care au participat bolnavii din spital și cei apropiați lor, fiindcă, precum a precizat părintele Adrian Stere, Taina Sfântului Maslu nu are un caracter particular, ci de obște, pentru ca întreaga comunitate a Bisericii să se roage pentru mădularul bolnav și să aline durerile acestuia.

Comentarii Facebook


Știri recente