Preotii botosaneni se vor implica in protejarea mediului inconjurator

Potrivit protocolulului incheiat intre Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor si Patriarhia Romana privind mediatizarea pastrarii nealterate a mediului inconjurator, preotii din judetul Botosani vor recomanda enoriasilor sa pastreze nealterat mediul inconjurator, luna aprilie fiind si luna curateniei. Astfel, incepand cu data de 1 aprilie, preotii din protopopiat se vor implica direct in aplicarea unor programe care au ca scop protejarea si dezvoltarea spatiilor verzi din localitati si din afara acestora. Amanunte despre aceste actiuni ecologice ne-a oferit pr. Lucian Leonte, protopop de Botosani: ‘Incepe luna curateniei cu 1 aprilie si, impreuna cu primarii din localitatile respective si cu alti factori locali, preotii vor trebui sa se preocupe de curatenia comunei, de amenajarea parcurilor, de intretinere a mediului, pentru ca toate sunt bunuri ale comunitatii locale, si atunci preotul este obligat, prin misiunea sa, sa colaboreze cu conducerea localitatii, cu primarul localitatii, cu directorul scolii, cu medicul si sa adreseze credinciosilor si tineretului ca aceasta primavara sa fie un moment de angajare in vederea insanatosirii mediului’.

Parintele protopop Lucian Leonte le-a adus la cunostinta preotilor aceste atriburii in cadrul sedintei lunare, desfasurata la inceputul acestei saptamani la sediul Protopopiatului din Botosani. Cu acest prilej, parintele protopop a amintit si despre responsabilitatile pe care le are fiecare credincios in ceea ce priveste respectarea si ingrijirea naturii: ‘Avem o responsabilitate directa si imediata in fata lui Dumnezeu pentru creatia pe care o avem la dispozitie, ca suport al vietii noastre si ca o oferta din partea lui Dumnezeu de a conlucra cu El la derularea catre finalitatea creatiei. Din punct de vedere crestin, si preotilor, si credinciosilor le revine aceasta indatorire de cinste, acest atribut special de a fi colaborator cu Creatorul si, de aceea, trebuie sa intervina benefic in mediul inconjurator. Cei care au putere de decizie trebuie sa stie ca toti crestini se pronunta pentru protejarea mediului, pentru dezvoltarea lui benefica in sprijinul omenirii, facand din aceasta, impreuna cu preotii, un mesaj catre credinciosi prin care sa se inteleaga ca este o indatorire morala protejarea mediului’.

In recomandarile lor, reprezentantii Bisericii vor tine cont de temeiurile biblice si teologice legate de mediul inconjurator. Pe langa aceste aspecte, la intrunirea de la Botosani, din partea Fundatiei ‘Solidaritate si Speranta’ a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei a fost prezent si Bogdan Butuc, coordonator de programe. El a prezentat proiectele Fundatiei din anul 2005, realizate si cu sprijinul preotilor botosaneni, precum si proiectele aflate in derulare, indemnand preotii sa contribuie prin ‘Prevederea 2%’ la promovarea ai sustinerea programelor Fundatiei.

Comentarii Facebook


Știri recente