Preoții, alături de militari și jandarmi, în localitățile înzăpezite

Din cauza viscolului, mai multe familii au rămas blocate în casă de nămeții ce aproape le-au acoperit casele. Pentru ajutorarea lor, Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a îndemnat clericii să ajute la deszăpezirea locuințelor. De asemenea, s-a dat dispoziție tuturor protoieriilor ca preoții să identifice cazurile grave din fiecare parohie. ‘Preoții din județele Buzău și Vrancea au făcut tot ce le-a stat în putință pentru ajutorarea credincioșilor sinistrați, dar, în același timp, și pentru ajutorarea altor semeni rămași blocați în trafic. De exemplu, părintele Marian Tudor, de la Parohia Glodeanu Cârlig, imediat după ce a încetat viscolul, a organizat grupe de voluntari și au mers prin sat pentru a deszăpezi persoanele singure și aflate în nevoi, le-au asigurat condițiile minime necesare, adică apă, lemne și alimente. De asemenea, părintele Ion Stroe, de la Parohia Costești, o parohie aflată pe drumul european 85, a pregătit împreună cu doamna preoteasă, în fiecare seară, hrană rece pentru șoferii care au rămas înzăpeziți pe raza localității sale. Putem aminti aici și alte cazuri de preoți vrânceni, precum părintele protoiereu Daniel Năcloiu, de la Parohia Chicera, Emanuel Hanganu, de la Parohia Milcov I, Eugen Ciorăscu, de la Parohia Vulturu, Dorel Paraschiv, de la Parohia Liliești. Tuturor acestor exemple li se adaugă și ceilalți preoți care au sprijinit jandarmii și militarii trimiși în anumite regiuni să deszăpezească, le-au făcut ceai cald, le-au asigurat condiții pentru ca ei să se poată încălzi’, a declarat pentru Ziarul Lumina părintele Adrian Ionescu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

Mâine, părintele Gheorghe Sava Popa, de la Parohia ‘Cuvioasa Parascheva’ din Buzău, urmând îndemnul pastoral al IPS Arhiepiscop Epifanie, se va duce în localitățile sinistrate pentru a dărui donațiile credincioșilor.

Acțiuni filantropice ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos pentru familiile afectate de căderile masive de zăpadă

Potrivit Biroului de Presă și Comunicare al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, în urma evenimentelor meteorologice extreme de viscol și ninsori, Arhiepiscopia Dunării de Jos, prin Centrul Eparhial, protopopiate și parohii au luat următoarele măsuri:

La 13 februarie 2012 Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, prin Sectorul social-filantropic a organizat o acțiune filantropică prin care au fost trimise ajutoare constând în alimente neperisabile în parohiile Câineni, Plăsoiu, Galbenu, Vișan și Jirlău.

Preoții din Protoieria Galați au venit în sprijinul celor 123 de persoane de la Centrul de Primire a Persoanelor fără Adăpost „Elisabeta Doamna”, prin oferirea de obiecte igienico-sanitare și articole de îmbrăcăminte. În urma colectelor efectuate în parohii, în zilele următoare va pleca un transport cu alimente neperisabile către zonele afectate din județele Brăila, Galați, Vrancea și Buzău.

La Protoieria Brăila au fost strânse ajutoare (alimente neperisabile) în valoare de peste 20.000 lei, urmând ca acestea să fie trimise în zonele sever afectate din județele Brăila, Vrancea și Buzău.

Totodată, după deschiderea circulației navale, în data de 11 februarie a.c., preoții Constantin Tureac de la parohia Mărașu, George Postolache de la parohia Frecăței și Ștefan Davidov de la parohia Țăcău au trimis medicamente la sinistrații din Insula Mare a Brăilei în valoare de peste 550 lei, dar și apă plată sau minerală. De asemenea, Pc pr. Teodor Popa din parohia Colțea, împreună cu membrii Consiliului parohial, au deblocat 4 gospodării și au oferit alimente de primă necesitate în Parohia Florica – izolată aproximativ o săptămână.

Sprijin pentru sinistrați din partea Arhiepiscopiei Iașilor

În parohiile din Arhiepiscopia Iașilor a început la 12 februarie 2012, derularea unei campanii de strângere de fonduri pentru sinistrații din zonele afectate de căderile abundente de zăpadă și de viscol (județele Vrancea, Buzău, Ialomița și Călărași). Colectarea fondurilor are loc la îndemnul Înalt Preasfințitului Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

După cum a relatat pr. Narcis Axinte, consilier în cadrul Sectorului social-filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Iașilor, donațiile în bani pentru sinistrați pot fi făcute și duminică 19 februarie, 2012 la toate bisericile parohiale de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Iașilor. Fondurile vor fi centralizate la sediile celor 12 protopopiate din Eparhia Iașilor. Banii vor ajunge apoi în fondul pentru sinistrați al Biroului de Asistență Socială ‘Diaconia’ al Arhiepiscopiei Iașilor, apoi vor fi virați către conturile eparhiilor care au localități afectate de căderile abundente de zăpadă și de viscol.

‘La solicitarea Înalt Preasfințitului Teofan, s-a luat aminte de inițiativa Centrului eparhial Iași, ca preoții din Arhiepiscopia Iașilor să fie alături de cei care au nevoie de sprijinul și ajutorul nostru. Preoții din mediul rural au fost anunțați prin intermediul președinților de cerc pastoral, iar pe slujitorii sfintelor altare din oraș i-am sunat în seara zilei de sâmbătă, 11 februarie, și duminică, dimineață, 12 februarie. Această inițiativă este o încurajare pentru cei care sunt în suferință și care au fost afectați de intemperiile vremii. Considerăm că gestul credincioșilor va fi pe măsură, pentru a se vedea că Biserica Ortodoxă este alături de cei care sunt în necaz’, a declarat pentru Ziarul Lumina pr. Vilie Doroșincă, protopop al Protopopiatului Iași 2.

Arhiepiscopia Timișoarei alături de sinistrați

Arhiepiscopia Timișoarei se alătură campaniei, inițiate de Brigada 18 Infanterie „Banat”, de ajutorare a sinistratilor din județele Buzău și Vrancea, afectați de căderile masive de zăpadă din ultima perioadă. În acest sens, și într-o primă fază, Arhiepiscopia Timișoarei a achiziționat alimente neperisabile, pături și apă plată în valoare de 6.000 lei, precum și lumânări in valoare de 6800 lei pe care le-a donat spre a fi transportate pe calea aerului cu o cursă specială a armatei, după cum se menționează într-un comunicat emis de Biroul de presă al Arhiepiscopiei Timișoara.

De asemenea, Arhiepiscopia Timișoarei a adresat unităților bisericești din eparhie, protopopiate, parohii, mănăstiri dar și credincioșilor sensibili la suferința semenilor din județele amintite, rugămintea de a contribui la această colectă cu alimente neperisabile și apă.

Acestea pot fi trimise la punctul de colectare al Garnizoanei Timișoara, piața Libertății 5. (Persoană de contact: Pr. Radu Bogdan tel.: 0742143737, Lt. Col. Dulău Adrian 0740239324)

Sprijin pentru sinistrați din partea Episcopiei Sloboziei și Călărașilor

Pentru a sprijinii persoanele care au avut de suferit din cauza ninsorilor abundente din ultima perioadă, dar și pentru a împlinii cuvintele Scripturii: „Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți” (Matei 5, 22), Episcopia Sloboziei și Călărașilor a inițiat o colectă în cele șase Protopopiate ale Eparhiei.

În prezent, în Episcopia Sloboziei și Călărașilor, pe raza celor două județe, sunt 49 de localități izolate. Cele mai afectate parohii sunt în Protopopiatele: Slobozia, Urziceni și Lehliu; astfel că celelalte Protopopiate vor direcționa ajutoarele de hrană neperisabilă către parohiile greu încercate din protopopiatele amintite.

Protopopiatul Slobozia a distribuit în data de 12 și 13 februarie 2012 familiilor sinistrate cu sprijinul preoților parohi din localitățile Crunți și Mircea cel Bătrân alimente neperisabile, pâine, cozonaci, dulciuri, apă minerală, cereale, cartofi, îmbrăcăminte și alte bunuri de strictă necesitate.

La nivelul Protopopiatului Călărași, după cum se menționează într-un comunicat emis de Biroul de Presă al Episcopiei Sloboziei și Călărașilor, s-a inițiat o colectă în toate bisericile din municipiu, organizată și cu sprijinul Primăriei Călărași, constând în alimente greu perisabile (apă, orez, zahăr, ulei de floarea soarelui, etc.). Toate aceste alimente vor fi trimise cu ajutorul autorităților locale în localitățile izolate din zona Lehliu.

În urma situației create de vremea nefavorabilă Protopopiatul Oltenița a trimis o sumă considerabilă de bani în conturile Protopopiatului Lehliu pentru a procura alimente, deoarece drumurile nu permit trimiterea alimentelor în parohiile din zona Lehliu.

Colecta a debutat în ziua de duminică 12 februarie 2012 și va dura pe toată perioada vremii nefavorabile.

Protopopiatul Urziceni se află și el printre centrele administrative încercate de ninsorile abundente și viscol nemilos. Cu ajutorul Jandarmeriei Ialomițene și cu sprijinul Consiliului Local Urziceni vor fi distribuite alimentele colectate în zonele cu probleme.

Protopopiatul Lehliu, care este cel mai greu încercat de ninsorile și viscolul năprasnic găzduiește în Centrul Social al Protopopiatului, dar și în casele preoților din Lehliu drumeții care tranzitează localitatea și sunt nevoiți să stea zile bune printre nămeți. Toată lumea care calcă pragul acestui centru Social primește mâncare și ceaiuri calde.

Episcopia Sloboziei și Călărașilor mulțumește tuturor celor care au răspuns deja sau urmează să dea curs apelului la solidaritate creștină cu familiile din localitățile izolate de ninsori.

În această perioadă cu vreme deosebit de rece în majoritatea regiunilor țării, Episcopia Sloboziei și Călărașilor îndeamnă clerul și credincioșii din parohii și cu sprijinul autoritățile locale să ajute persoanele fără adăpost, bătrâni și familiile sărace cu mulți copii, aflate în dificultate din cauza zăpezii și a gerului.

Arhiepiscopia Tomisului demarează Campania „Împreună să biruim viscolul”

Arhiepiscopia Tomisului a decis, în ședința Permanenței Consiliului Eparhial din data de 13 februarie 2012, prezidată de Înaltpreasfințitul Teodosie, demararea unei campanii de strângere de fonduri și alimente neperisabile destinate familiilor afectate de căderile masive de zăpadă, din județele Buzău și Vrancea, după cum se menționează într-un comunicat emis de Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Tomisului.

În acest sens, campania „Împreună să biruim viscolul”, se desfășoară în toate parohiile și mănăstirile din cadrul Arhiepiscopiei, ce vor fi centre de colectare propriu-zisă în perioada 19 – 26 februarie. Fondurile și bunurile adunate de pe urma acestei campanii vor fi direcționate comunităților afectate, de către Departamentul Social Misionar al Centrului Eparhial.

Comentarii Facebook


Știri recente