Michal Heller, preot catolic polonez, cosmolog si filosof al stiintei, a fost ales castigator al editiei 2008 a Premiului Templeton. Profesor la Facultatea de Filosofie a Academiei Pontificale de Teologie din Cracovia, Michal Heller, in varsta de 72 de ani, si-a dedicat mai bine de 40 de ani din viata cercetarii in domeniul cosmologiei si elaborarii unor teorii originale privitoare la originea si cauza universului, informeaza templetonprize.org. Desi si-a desfasurat cea mai mare parte a activitatii de cercetare in plina perioada a dictaturii comuniste, omul de stiinta polonez s-a impus in mediul academic occidental drept autor al unor conceptii provocatoare despre univers, teorii situate la intersectia dintre fizica si cosmologie, pe de o parte, si teologie si filosofie, pe de alta. Savantul polonez a semnat peste 30 de volume si aproape 400 de articole in reviste stiintifice prestigioase, avand contributii in probleme precum unificarea relativitatii generale cu mecanica cuantica, teoria universului multiplu, aplicarea geometriei necomutative in fizica relativista. Ca preot, Heller a izbutit sa depaseasca discursul oficial antireligios al epocii comuniste, propunand, in lucrarile sale, noi perspective asupra credintei. El plaseaza viziunea crestina traditionala despre lume intr-un context stiintific cosmologic ce a primit titulatura de teologie a stiintei. Initiat in anul 1973, premiul este acordat anual de catre Fundatia ‘John Templeton’, fiind cel mai mare premiu in bani acordat persoanelor fizice: 820.000 de lire sterline (peste 1,6 milioane de dolari). Premiile Templeton sunt menite sa incurajeze acele cercetari stiintifice dedicate progresului spiritual al umanitatii. Criteriile avute in vedere la selectionarea candidatilor sunt creativitatea, inovativitatea si eficienta puse in slujba unei mai bune comunicari intre stiinta si tehnologie, pe de o parte, si religie si dezvoltare spirituala, pe de alta.
La Chișinău va avea loc un simpozion dedicat Mitropoliei Basarabiei
Mitropolia Basarabiei organizează joi, un Simpozion științific la Sala Azurie a Academiei de Științe a Moldovei, în parteneriat cu Academia de Științe a Moldovei, Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, Agenția…
Ziua Mondială a Apei 2023 este sărbătorită sub îndemnul „Să accelerăm schimbarea!”
Ziua Mondială a Apei, 22 martie, este sărbătorită anul acesta sub îndemnul „Să accelerăm schimbarea!” pentru a rezolva criza apei și a salubrității. Mesajul vizează promovarea dezbaterilor și a informațiilor legate de criza apei și…
Seminariștii bucureșteni au învățat cum să acorde primul ajutor
Seminarul Teologic Ortodox „Nifon Mitropolitul” din Capitală organizează în perioada 20 – 24 martie programul „Școala altfel”. Elevii seminariști au învățat marți cum să ofere primul ajutor. Cursul de prim-ajutor a fost susținut de cadrele…
Membrii a trei parohii românești din Austria s-au închinat lemnului Sf. Cruci la o mănăstire de lângă Viena
Membrii a trei parohii românești din Austria au mers duminică într-un pelerinaj la Mănăstirea Sfintei Cruci (Stift Heiligenkreuz) din pădurea vieneză. Românii din Parohia St Pölten, conduși de Parohul Cătălin Florin Soare, s-au întâlnit cu…
Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași reînfiinţează specializarea „Teologie ortodoxă”, la Chişinău
Rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași, prof. Tudorel Toader, a anunţat că la Universitatea de Stat din Chişinău se va reînfiinţa specializarea „Teologie ortodoxă”. Acordul a fost semnat împreună cu prof. Igor Şarov.…