Premisele Anului omagial al Crezului, la nivelul orei de Religie și al catehezei

Este știut deja, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat 2010 „Anul omagial al Crezului Ortodox și al Autocefaliei românești” în Patriarhia Română. Despre felul în care această aniversare se va reflecta la nivelul orei de Religie, al catehezei, la nivelul programului național „Hristos împărtășit copiilor”, am încercat să aflăm de la coordonatorii birourilor de catehizare ale Patriarhiei Române și Arhiepiscopiei Bucureștilor, părintele inspector Constantin Naclad și părintele inspector Adrian Niță.

Crezul sau Simbolul de Credință prezintă învățătura sintetizată a Bisericii, pe care orice creștin trebuie să o cunoască, să o primească și să o mărturisească. Rolul Crezului în educația religioasă a copiilor este esențial. Trebuie amintit că primele lecții de cateheză au avut ca temă explicarea Crezului, mai exact a Botezului. Drept urmare, întreaga instituție catehetică a bisericii este legată de Crez, ne informează ziarul Lumina de Duminică.

„Dacă un om este lămurit, este mai întărit în credință”

Printre proiectele propuse pentru anul 2010 de Biroul de Catehizare Parohială al Patriarhiei Române, referitor la programul „Hristos împărtășit copiilor”, se are în vedere organizarea unui concurs de retorică cu tema „Crezul ortodox”, în perioada Postului Mare, concurs adresat grupelor de cateheză și centrelor catehetice înființate în toată țara. Cele mai bune lucrări (eseuri de maximum o pagină) vor fi susținute la Patriarhie, în cadrul unui eveniment, și vor fi premiate cu diplome și cărți.

„În mod indirect, la serile de cateheză, temele pe care le discutăm abordează problemele din Crez. Întrebările și subiectele pe care le propun în dezbaterile noastre sunt firești, sunt niște exerciții de gândire față de tot ce au asimilat acești copii până acum, la care mulți nu au primit răspunsuri. De aceea profesorul de Religie are un rol capital, acela de a nu-l conduce în mod exclusiv în spațiul religios, ci, totodată, să conlucreze cu copilul, să-l lămurească, să-i ofere răspunsurile de care are nevoie. Dacă un om este lămurit, este mai întărit în credință”, este de părere preotul Adrian Niță, inspector pentru cateheză, Sectorul învățământ și activități cu tineretul, din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor.

„Simbolul de Credință este actul de identitate al creștinului”

Mai departe, preotul Constantin Naclad, inspector pentru cateheza parohială în cadrul Sectorului teologic-educațional al Patriarhiei Române, ne-a declarat că se dorește stabilirea tematicii legate de explicarea Crezului în cele șase săptămâni ale Postului Mare, pentru toate grupele de cateheză și centrele catehetice înființate în țară.

„La clasele mari ar fi interesant să se abordeze teme referitoare la Judecată, la Întruparea Fiului, la Mântuire. Avem de-a face aici cu un nivel de înțelegere mult mai matur. Simbolul de Credință este actul de identitate al creștinului, iar pentru un adolescent înseamnă foarte multe semne de întrebare. Aici se vorbește despre moarte, despre Judecată, despre o naștere supranaturală, despre relația Dumnezeu Tatăl și Dumnezeu Fiul. Aceste întrebări ar trebui adresate preotului duhovnic și mulți dintre ei o fac dacă au curajul și deprinderea de la școală să caute răspunsuri. Preotul are de lucrat mai puțin cu un om care a făcut Religie în școală, iar profesorul de Religie este cel care pregătește copilul, pentru ca mai apoi să fie preluat de preot în biserică”, consideră părintele Adrian Niță.

Propuneri

Proiectul „Hristos împărtășit copiilor” merge mai departe, iar anul acesta se dorește organizarea celei de-a treia ediții a congresului național cu același nume „cu lansare de carte – Ghidul catehetic pentru 6 ani -, cu participarea inspectorilor eparhiali pentru cateheză parohială din țară, a profesorilor de catehetică de nivel universitar și a reprezentanților pentru educația religioasă din Ministerului Educației și Cercetării”, a mai adăugat părintele inspector Naclad.

Cât privește proiectul „Alege școala!”, în prima parte a desfășurării activităților, propunerile Biroului de Catehizare Parohială al Patriarhiei Române vizează ca, în perioada taberelor de vară, aproximativ 1500 copii să participe la un concurs de creație de pictură religioasă intitulat „Crezul în mintea și inima copiilor”. O altă inițiativă care se dorește a fi pusă în aplicare are în vedere tipărirea unei broșuri cu Crezul ortodox, cu un conținut intuitiv, adaptat vârstei școlare, care se va distribui tuturor copiilor (11.000 de elevi) participanți la grupele de cateheză din proiectul „Alege școala!”.

„Fiecare trebuie să-și facă datoria în segmentul pe care îl are. Școala să dea copilului dimensiunea morală, familia trebuie să-l întărească și să-l obișnuiască cu spațiul bisericii, iar biserica – să îl lămurească cât de minunată este viața trăită cu Hristos”, a mai spus inspectorul pentru cateheză, reprezentant al Sectorului învățământ și activități cu tineretul, din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Proiect pentru cateheza adulților

„Sfânta Liturghie este o reînnoire a Crezului în mintea și în inima noastră, pe care îl trăim de fiecare dată când îl rostim, dar în mod special la Taina spovedaniei omul conștientizează articolele din Crez și le abordează împreună cu preotul și încearcă să-și lămurească problemele”, completează părintele Adrian Niță.

În acest sens, Biroul de catehizare parohială al Patriarhiei Române vine cu propunerea lansării unui proiect pentru cateheza adulților, „Calea!”, dezvoltat în prezent în două spații ortodoxe, unul occidental și unul răsăritean.

„La Institutul de Studii Creștin-ortodoxe de la Cambridge (IOCS) s-a dezvoltat un curs de cateheză pentru adulți, numit „CALEA!” cu sprijinul IPS Mitropolit Kallistos Ware și sub îndrumarea prof. dr. David Frost, curs destinat familiei ortodoxe și însușirii învățăturilor de credință într-un mod atractiv, punându-se accent pe comunitate și comuniune în Hristos. Aceeași inițiativă a fost dezvoltată în Moscova, Rusia, în Institutul „Sf. Filaret” și s-a concretizat în mișcarea numită „Frăția”. Proiectul pe care dorim să-l inițiem are o structură asemănătoare celor două ințiative de mai sus și se adresează mediului parohial”, a subliniat părintele Constantin Naclad.

Articol publicat în „Lumina de Duminică” din 17 ianuarie 2010 (www.ziarullumina.ro)

Comentarii Facebook


Știri recente