Premii pentru elevii din Hunedoara

Două protopopiate din Episcopia Devei și Hunedoarei au încheiat recent o etapă din concursul ‘Alege școala!’. Elevii remarcați de comisiile de jurizare au fost premiați în cadrul unor festivități. Ei vor participa la etapa următoare a concursului la nivel de eparhie.

Prima festivitate de premiere a avut loc la Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ din Brad pentru elevii câștigători ai etapei pe Protopopiatul Brad, după cum informează „Ziarul Lumina”.

Părintele protopop Ioan Jorza a rostit un cuvânt de învățătură în care a arătat importanța legăturii dintre Școală și Biserică. A fost prezentat apoi, pe scurt, conceptul concursului ‘Alege școala’, având ca temă ‘Școala mea’, evidențiind cele trei secțiuni la care au participat copiii: literară, artistică și multimedia. Profesorul Liorean Banciu, de la Școala Generală ‘Horea, Cloșca și Crișan’ din Brad, a apreciat modul în care preoții se implică în prevenirea abandonului școlar, acesta fiind și unul dintre scopurile proiectului.

Elevii au fost recompensați primind diplome și un premiu oferit de Patriarhia Română și Fundația World Vision România. Premiile la Secțiunea literară au fost adjudecate de Oana Bocănici (premiul I), Natalia Trif (premiul II) și Lavinia Demian (premiul III), iar la Secțiunea artistică, în aceeași ordine, de Denisa Tărău, Mihai Marincu și Alexandra Tarod. Câștigătorii la Secțiunea multimedia au fost Cristina Ciocan și Lorena Lungu (ambele premiul I), Alexandra Crișan și Daniel Marcu.

Premii la Protopopiatul Orăștie

A doua festivitate de premiere a avut loc în Biserica ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’ din Orăștie. Cei 9 premianți au venit însoțiți de preoții cateheți, de profesorii de religie și de familiile lor. La deschiderea festivității, părintele protopop Narcis Terchet a prezentat într-un cuvânt de învățătură simbolistica premierii ca o preînchipuire a încununării din Împărăția cerurilor. Din partea Inspectoratului Școlar al județului Hunedoara a participat pr. dr. Gabriel Basa, inspector de religie, care a accentuat importanța educației prin Biserică și Școală. La faza locală s-au înscris 162 de elevi din clasele I-VIII, de la 18 parohii aparținătoare Protopopiatului Orăștie. Fiecare elev a prezentat o lucrare pe tema ‘Școala mea’. Juriul a punctat fiecare participare, iar mai apoi a ales primele trei lucrări de la fiecare secțiune pentru a fi premiate în etapa pe protopopiat. La Secțiunea literară, premianții au fost: Ioana Onescu (premiul I), Alexandra Muntean (premiul II) și Gabriel Stancu (premiul III). La desen și pictură, primele trei locuri au fost ocupate de Ana-Maria Cornea, Ruxandra Mihăilă și Larisa Alionescu. La Secțiunea multimedia s-au remarcat cei preocupați de calculatoare, aparatură foto-video și mass-media. Astfel, pe primul loc s-a clasat Paula Popa, urmată de Mihai Radu Jina și de elevul Andrei Barbu. Pe lângă premiile oferite de organizatorii concursului național, elevii au primit din partea Protopopiatului Orăștie și materiale catehetice specifice vârstei (cărți, reviste și CD-uri religioase).

Din cele cinci protopopiate ale Episcopiei Devei și Hunedoarei, 45 de copii vor concura pe cele trei secțiuni, de această dată având ca temă ‘Școala din pridvorul Bisericii’.

Comentarii Facebook


Știri recente