Premierul Adrian Nastase promite ca sabia lui Stefan cel Mare si Sfant va reveni in Romania.

Aflat in vizita la Vaslui, primul ministru Adrian Nastase a promis ca va face toate demersurile pentru ca sabia binecredinciosului voievod, aflata in prezent la Istanbul la Muzeul Topkapi,sa revina definitiv in Romania.

Dl.Adrian Nastase a precizat ca va propune un schimb de obiecte cu semnificatie istorica, schimb care sa fie aprobat prin lege de Parlamentele roman si turc.In acest fel s-ar putea pune punct si retinerii manifestate de partea turca care a invocat crearea unui precedent in cazul in care s-ar da Romaniei sabia lui Stefan cel Mare si Sfant, alte tari putand revendica obiecte din muzeele Turciei.

Mentionam ca in cursul zilei de ieri, Turcia a oferit Romaniei o replica exacta a sabiei lui Stefan cel Mare si Sfant, realizata de cel mai mare armurier din Europa.

Tot in cadrul vizitei din judetul Vaslui, premierul Adrian Nastase a aprins astazi o torta la statuia lui Stefan cel Mare si Sfant care marcheaza victoria de la Podu Inalt a domnitorului moldovean impotriva turcilor, la 10 ianuarie 1475. Statuia

ecvestra a lui Stefan cel Mare si Sfant, lucrata in bronz, a fost realizata de sculptorul Mircea Stefanescu si are o inaltime de 7,9 metri, fiind amplasata pe un soclu inalt de 8 metri. Aprinderea tortei a marcat si inaugurarea aductiunii de gaz metan din comuna Munteni de Jos, reprezentand o investitie de 30 miliarde de lei.

Comentarii Facebook


Știri recente