Premierea participanților la Concursul Național închinat Părintelui Stăniloae, etapa mitropolitană

În Duminica Ortodoxiei, la Catedrala mitropolitană Sfântul Spiridon-Nou a fost oficiată Sfânta Liturghie de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, printre care s-au aflat și profesorii clerici care i-au pregătit pe elevii și studenții participanți la Concursul închinat Părintelui Dumitru Stăniloae.

După Sfânta Liturghie, Preasfinția Sa a premiat pe participanții la Concursul Național Părintele Dumitru Stăniloae – 110 ani de la naștere și 20 de ani de la trecerea la cele veșnice, etapa mitropolitană.

„Această fază a Concursului inițiat printr-o hotărâre a Sfântului Sinod al Bisericii noastre s-a desfășurat în data de 4 martie, iar faza a doua a fost aceea la nivelul mitropolitan în ianuarie desfășurându-se prima fază la nivelul eparhiilor. Acum eparhiile care compun o singură mitropolie și-au trimis premianții de la prima fază pentru a participa la faza mitropolitană urmând ca în luna mai să aibă loca faza națională care va desemna premianții care vor fi cinstiți chiar în ziua Praznicului Sfinților Împărați Constantin și mama sa Elena, hramul Sfintei Catedralei Patriarhale din București”.

Au fost acordate trei premii și o mențiune, dar și diplome de participare atât pentru studenți cât și pentru elevi.

La faza pe Patriarhie a concursului din luna mai, Arhiepiscopia Bucureștilor va fi reprezentată de Apintiliesei Ciprian Costin, student în anul I la Masterul Doctrină și Cultură. La ceremonia de premiere au fost prezenți, alături de studenții și elevii participanți, și profesorii lor îndrumători.

„În numele organizatorilor acestei a doua etape a Concursului Național ‘Părintele Dumitru Stăniloae – 110 ani de la naștere și 20 de ani de la trecerea la cele veșnice’ aducem mulțumiri părinților profesori care s-au implicat din toate eparhiile din Mitropolia Munteniei și Dobrogei pentru desfășurarea acestui concurs și îndrumarea tinerilor noștri premianți”, a spus Pr. Cons. David Pestroiu de la Sectorul Învățământ al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Concursul este organizat de Patriarhia Română în 2013, an comemorativ al Părintelui Dumitru Stăniloae.

În continuare, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a ținut un cuvânt în care a arătat că împotriva Bisericii ca instituție și a ortodoxiei românești se duce, în această perioadă, o campanie susținută.

De asemenea, Preasfinția Sa a arătat că astfel de acțiuni concertate pe unele canale media și prin alte mijloace, devin, din păcate, o propagandă antinațională: „Erau bucuroși într-o seară anumiți jurnaliști că această propagandă a mass-media a făcut ca Biserica să scadă în sondaje, dar tot ei constată că în același timp că violența în școli nu mai poate fi controlată, că aproape 30% dintre tinerii elevi se droghează, că un procent mai mult decât alarmant de familii se destramă, că avorturile continuă, 400 pe zi fiind consemnate într-o statistică la televiziune acum două seri și alte nenorociri. Nu este zi să deschidem televizorul să nu vedem violență, cruzime, crimă, tâlhărie, lipsă de milă ș.a.m.d. Acestea sunt semnele slăbirii credinței în popor. Și dacă într-adevăr asta dorim ca să fim un popor în care să nu mai avem încredere să ieșim pe stradă, să nu mai avem siguranța că dacă ne trimitem copiii la școală se mai întorc sănătoși sau în viață, ș.a.m.d. să continuăm această propagandă nedreaptă și mincinoasă împotriva valorilor esențiale ale neamului românesc dintre care cel din capul unghiului este credința lui dreaptă ortodoxă”.

Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul i-a îndemnat pe credincioșii prezenți să analizeze cu mult discernământ orice informație referitoare la lucrarea Bisericii în societate. Acesta, a arătat Preasfinția sa, este și modelul propus de Evanghelia Duminicii Ortodoxiei, când apostolul Natanael a verificat informația pe care Apostolul Filip i-a dat-o despre Iisus Hristos și s-a convins că El este Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul lumii.

În cadrul Sfintei Liturghii s-a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la Duminica Ortodoxiei.

Comentarii Facebook


Știri recente