Premierea câștigătorilor concursului Copilul în familie

Concursul național de creație literară și artistică ‘Copilul în familie’ a ajuns la momentul final, când copiii câștigători desemnați de fiecare eparhie sunt premiați de Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. În ajunul hramului Catedralei patriarhale, icoanele și picturile copiilor de la secțiunea de creație artistică au fost expuse în Palatul Patriarhiei.

Evidențierea și premierea câștigătorilor concursului ‘Copilul în familie’ au început ieri după-amiază, în Sala ‘Europa Christiana’, când a avut loc vernisajul expoziției cu cele mai bune lucrări artistice create de copii, alese de fiecare eparhie în parte. Expoziția cuprinde desene, picturi și icoane prin care copiii au exprimat prin limbajul artistic tema ‘Botezul meu’ modul cum această taină se reflectă în viața lor. La vernisaj au participat Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, copiii de la ambele secțiuni ale concursului și profesorii coordonatori. Următorul moment s-a desfășurat în Aula Magna ‘Teoctist Patriarhul’, unde cei prezenți au vizionat un film realizat de Trinitas TV, care a prezentat în retrospectivă momentele concursului ‘Copilul meu’ din eparhiile țării.

Cei 58 de câștigători sunt premiați de Patriarh

Astăzi, la hramul Catedralei patriarhale, cei 58 de tineri câștigători participă la Sfânta Liturghie, săvârșită de Preafericitul Patriarh Daniel, și rostesc Crezul. După Sfânta Liturghie, Preafericitul Daniel îi premiază pe copii, oferind fiecăruia din partea Cabinetului patriarhal o diplomă de onoare ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’, ‘Crucea patriarhală, 85 de ani de patriarhat’ și albumul ‘Lumină din suflet de copil’. De asemenea, vor fi premiați preoții și profesorii de religie coordonatori.

Concursul de creație literară și artistică ‘Copilul în familie’ este un prinos de cinstire pe care copiii l-au adus Anului omagial al Sfântului Botez și al Sfintei Cununii și familiei creștine în general. Competiția s-a desfășurat în cadrul proiectului ‘Hristos împărtășit copiilor’, desfășurat la nivelul Patriarhiei Române, și a implicat copii din toate parohiile din țară.

‘Copilul în familie’ a fost organizat în trei etape, care au desemnat cele mai bune lucrări spre a fi premiate cu ocazia hramului Catedralei patriarhale. ‘În parohiile în care s-a aplicat acest concurs au avut loc două secțiuni. Un concurs literar, copiii alcătuind eseuri, poezii sau alte lucrări în care au fost invitați să-și exprime modul în care înțeleg propriul botez, sau în care Taina Botezului este reflectată în viața lor de creștini, de asemenea și locul copilului în familie din punct de vedere creștin, și o a doua secțiune la nivelul parohiei în care copiii au folosit artă, pictură sau desen și au exprimat aceeași idee a concursului’, ne-a declarat părintele inspector Constantin Naclad, coordonatorul proiectelor catehetice ale Patriarhiei Române.

În perioada Postului Mare, a avut loc etapa la nivelul protopopiatelor, iar după Paști, eparhiile au desemnat doi câștigători, câte unul la fiecare secțiune, care au participat la etapa finală. La nivelul Patriarhiei, Preafericitul Patriarh Daniel a decis ca toți câștigătorii locurilor I de la eparhie să fie premiați, de aceea ultima etapă reprezintă practic o premiere și o evidențiere a celor care au dovedit că au fost atrași de tema Botezului. Concursul național ‘Copilul meu’ a fost organizat de Sectorul Teologic-educațional al Patriarhiei prin Biroul de catehizare.

Comentarii Facebook


Știri recente