Pregatirile pentru a III-a Adunare Ecumenica Europeana de la Sibiu, continua la Wittenberg

La Wittenberg, Germania, a continuat astazi etapa a treia a celei de a III-a Adunari Ecumenice Europene, care va avea loc la Sibiu, la inceputul lunii septembrie, si la care vor participa 150 de delegati din intreaga Europa. La aceasta intrunire pregatitoare de la Wittenberg participa si o delegatie a Bisericii Ortodoxe Romane condusa de catre IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Mai multe amanunte despre programul din prima parte a zilei de astazi am aflat de la pr. Michael Tita, consilier pe probleme externe al Patriarhiei Romane: ‘Ziua de sambata, 17 februarie, a debutat cu o rugaciune de dimineata care a cuprins si o reflectie biblica pe teme care privesc pregatirea participantilor pentru Adunarea Ecumenica Europeana de la Sibiu. A urmat apoi o sesiune plenara la Universitate, avand ca tema ‘Viziunea Bisericilor asupra Europei de astazi’, care a cuprins mai multe scurte prezentari. Au fost prezentari din partea unor delegati catolici, protestanti, printre care s-a numarat si dr. Daniel Buda, cadru universitar ortodox de la Sibiu si secretarul Comitetului de Organizare a celei de a III-a Adunari Ecumenice Europene ce va avea loc la Sibiu. Domnul Buda a facut o prezentare pe tema ‘Provocarile Uniunii Europene pentru Romania’, dar si in ceea ce priveste asteptarile si sperantele celor care vor fi gazde delagatiilor Bisericilor din Europa, la Sibiu. Discutiile ce au urmat acestor prezentari au abordat si alte aspecte ale marturiei pe care Bisericile din Europa, in general, si fiecare crestin, in particular, sunt chemati sa o dea impreuna, in comuniune, in fata a numeroase provocari ce vin din partea unei societati de multe ori indiferenta sau ostila mesajului crestin’.

De asemenea, parintele consilier Michael Tita ne-a vorbit si despre programul de dupa amiaza a intrunirii care se deruleaza in aceste zile la Wittenberg, in Germania: ‘Sesiunea de dupa amiaza a fost dedicata unei treceri in revista a pregatirilor care se fac pentru intalnirea ecumenica europeana de la Sibiu, prilej cu care domnul Adrian Lemeni, secretar de stat pentru Culte in cadrul Ministerului Culturii si Cultelor, a adresat un cuvant de salut din partea autoritatilor romane. Sesiunea de dupa amiaza a mai cuprins si trei prezentari generice: prima cu tema ‘Lumina lui Hristos si Biserica’, sustinuta de IPS Mitropolit Ghennadios de Sassima de la Patriarhia ecumenica; cea de a doua a fost ‘Biserica si Europa’, sustinuta de doamna Doris Peschke, luterana, director al Comisiei Bisericilor pentru migranti din Europa, iar cea de a treia a fost ‘Biserica si lumea’, pe care a prezentat-o domnul Ulrich Pöner, director in Departamentul pentru Relatii Internationale a Conferintei Episcopilor Catolici din Germania. Au urmat discutii in doua grupe restranse pe marginea subtemelor care vor constitui subiecte de discutii la cea de a III-a Adunare Ecumenica Europeana de la Sibiu. Sesiunea de seara a avut ca tema generala ‘Reconcilierea in Europa’, prilej cu care s-a facut lansarea si a decadei pentru contracararea violentei in Europa. Ziua s-a incheiat cu o rugaciune pe tema martirilor, rugaciune care a fost pregatita si condusa de catre fratele Alois, superiorul Comunitatii ecumenice de la Taize’.

Atat intalnirea de la Wittenberg, cat si a Adunarea Ecumenica Europena care va avea loc la Sibiu, la inceputul lunii septembrie, sunt organizate de catre Conferinta Bisericilor Europene, din care fac parte crestinii ortodocsi, anglicani si protestanti din intreaga Europa, alaturi de Consiliul Conferintelor Episcopale Europene, din care fac parte crestinii romano-catolici si greco-catolici din Europa.

Comentarii Facebook


Știri recente