Pregatiri speciale pentru sarbatorirea sfintilor ocrotitori ai Bucurestilor

In Biserica Ortodoxa este sarbatorit astazi Sf. Dimitrie, Izvoratorul de mir. Acest sfant, impreuna cu Sf. Cuvios Dimitrie cel Nou, sunt ocrotitorii Bucurestilor. Pregatirile pentru evenimentele prilejuite de sarbatorirea celor doi sfinti au inceput si in acest an cu cateva zile inainte. Despre aceste pregatiri si despre masurile luate pentru ca evenimentele sa se deruleze in cele mai bune conditii ne-a oferit mai multe detalii parintele protosinghel Irineu Dogaru, slujitor la Catedrala patriarhala din Bucuresti si membru in Comitetul de organizare al sarbatorilor inchinate Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de mir, si Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou: ‘Ca la orice manifestare de amploare, mai intai exista o perioada de pregatire. Facem un plan de lucru si dupa aceea il punem in practica. Aproximativ de patru zile am inceput sa pregatim aceasta sarbatoare prin montarea unei scene imense pe care sa se desfasoare sfintele slujbe in asa fel incat toata lumea care vine si asista la slujbe sa poata sa vada, sa asculte si sa se roage. De asemenea, ca o noutate in aceste zile am montat in jurul Catedralei trei ecrane imense care sa dea posibilitatea celor care stau la rand ca in toata aceasta perioada a pelerinajului lor sa poata sa observe si sa se roage in acelasi timp cu cei care savarsesc slujbele pe aceasta scena’.

De asemenea, parintele Irineu Dogaru ne-a mentionat si institutiile implicate in organizarea sarbatorilor inchinate Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de mir, si Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorii Bucurestilor: ‘Avem Patriarhia Romana, dupa aceea Primaria sectorului 4 care ne-a sprijinit in aceasta directie, precum si Crucea Rosie care, prin voluntari, distribuie ceai cald, apa si hrana’.

Nu in ultimul rand, parintele Irineu Dogaru ne-a evidentiat si traditia care exista la sarbatorirea sfintilor ocrotitori ai Bucurestilor: aceea ca in curtea Catedralei patriarhale sa fie oficiate in permanenta slujbe speciale: ‘La sarbatoarea Sf. Dimitrie s-a creat aceasta traditie care s-a respectat si credem ca va continua sa existe ca tot timpul sa fie oficiata o slujba care sa fie spre mangaierea credinciosilor. Dupa Sf. Liturghie, care se savarseste dimineata, slujbele continua cu citirea Acatistelor, a Psaltirii si a altei randuieli bisericesti pana la ora 17.00, cand se savarseste slujba Privegherii. Dupa aceea, toata noaptea avem randuiti preoti, calugari, studenti si elevi teologi care sa citeasca Acatistul Sf. Dimitrie, Sf. Dimitrie cel Nou si al Sf. Imparati Constantin si Elena, ocrotitorii Catedralei noastre, precum si alte Acatiste care se gasesc in cartile noastre de rugaciune’.

Comentarii Facebook


Știri recente