Pregătiri pentru sezonul rece la Centrul Sfântul Vasile din Craiova

Centrul social pentru persoane fără adăpost „Sfântul Vasile”, patronat de Arhiepiscopia Craiovei prin Asociația „Vasiliada”, și-a luat toate măsurile pentru a găzdui în sezonul rece oamenii străzii. Începând cu această lună, cele 52 de persoane vor beneficia de asistență medicală sporită pentru prevenirea eventualelor boli sezoniere, informează Ziarul Lumina, Ediția de Oltenia.

Diaconul Sorin Pârvănescu, coordonatorul Centrului „Sfântul Vasile”, a precizat: „În cadrul acestui centru, beneficiarii pot primi găzduire, hrană caldă, asistență medicală, îngrijire, dar și consiliere spirituală, sprijin în vederea obținerii unor documente de identitate sau stare civilă, mediere în vederea găsirii unui loc de muncă. De asemenea, toți cei care vor veni în această perioadă vor fi igienizați și vor primi haine curate, la venirea în centru”.

Peste 52 de beneficiari

Centrul social „Sfântul Vasile” din Craiova este administrat în baza unui parteneriat dintre Arhiepiscopia Craiovei, prin Asociația „Vasiliada”, și Primăria Municipiului Craiova. A fost dat în folosință în anul 2009, fiind singurul așezământ din regiunea Olteniei destinat persoanelor fără adăpost. Poate găzdui pe o perioadă determinată, până la 12 lu-ni, până la 52 de persoane. Beneficiarii sunt persoane evacuate în urma retrocedărilor sau a neachitării datoriilor către stat sau bănci, bătrâni alungați de propriii copii, mame și copii abuzați sau tineri ieșiți din sistemul instituționalizat de stat. Până în prezent, peste 200 de persoane au beneficiat de servicii specializate în cadrul centrului. De aceea, printre prioritățile asistenților sociali implicați în acest proiect se numără și demersurile de angajare pentru beneficiari. „Specialiștii noștri depun eforturi considerabile pentru a scoate toate persoanele care vin la noi din situația de criză la nivel social și emoțional în care se află, prin reintegrarea lor socioprofesională. În acest sens oferim consiliere psihologică pentru depășirea situației de criză emoțională în care aceste persoane se află atunci când vin la centru. De asemenea, în demersul nostru avem alături partenerii de nădejde care în fiecare iarnă răspund solicitărilor noastre pentru preîntâmpinarea unor probleme destul de grele care pot apărea pe timpul temperaturilor foarte scăzute, când aceste persoane sunt în riscul de a degera”, a adăugat diaconul Pârvănescu.

„Mai presus de toate, explică părintele, este suportul spiritual pe care părinții slujitori îl oferă beneficiarilor. Astfel, un grup de preoți îi vizitează zi de zi pe oamenii găzduiți de centru, le ascultă problemele, le alină suferințele și propovăduiesc Cuvântul lui Dumnezeu printre aceștia. Misiunea noastră este în primul rând aceea de a asigura un climat afectiv, prin consiliere spirituală. De multe ori, cei care vin la centru și-au pierdut speranța și sunt la un pas de deznădejde”, a subliniat diaconul Sorin Pârvănescu.

Comentarii Facebook


Știri recente