Pregatiri pentru expozitia de la Vatican, ‘Stefan cel Mare si Sfant – Punte intre Orient si Occident’

O expozitie cu acest generic va fi deschisa la 30 septembrie proxim la Vatican, dupa cum a anuntat ministrul Culturii si Cultelor, acad. Razvan Theodorescu, in cadrul sesiunii solemne de la Bucuresti, din 16 iunie ultim, a Sfantului Sinod si a Adunarii Nationale Bisericesti ale Bisericii Ortodoxe Romane consacrata comemorarii a 500 de ani de la trecerea in vesnicie a Voievodului Stefan cel Mare.

Piesele de baza ale expozitiei vor fi tetraevangheliarul de la Humor (1473), steagul de lupta al domnitorului, daruit de el manastirii Zografu de la Muntele Athos si care a revenit mai de mult in tara, si o dvera (de la sfarsitul secolului al XV-lea), toate din patrimoniul manastirii Putna (judetul Suceva). Ministrul Culturii si Cultelor spera insa ca la Vatican va fi expus si acoperamantul de mormant al Mariei de Mangop, a doua sotie a voievodului.

Aceasta ‘capodopera absoluta a artei ortodoxe’, cum o numeste ministrul, este restaurata in prezent la Putna, in laboratorul pe care manastirea l-a organizat in colaborare cu Ministerul Culturii si Cultelor. La Putna, mai spune Razvan Theodorescu, exista cea mai mare colectie de broderii ortodoxe din Europa, dupa cea de la Kremlin (Moscova).

Comentarii Facebook


Știri recente