Pregatiri pentru Duminica migrantilor, in Arhiepiscopia Iasilor

La initiativa IPS Daniel, Mitropolit al Moldovei si Bucovinei si Loctiitor de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, in Arhiepiscopia Iasilor duminica aceasta este dedicata romanilor care lucreaza sau studiaza in strainatate. Cu aceasta ocazie, toate parohiile din Arhiepiscopia Iasilor ii invita pe emigranti romani, care in aceasta perioada se afla in tara, sa vina la biserica pentru a se ruga si pentru a se revedea cu cei dragi. Despre cum vor fi intampinati credinciosii din Protopopiatul Iasi I ne-a vorbit parintele protopop Constantin Andrei: ‘Suntem in al treilea an de cand in bisericile noastre din Protopopiatul Iasi I are loc aceasta Duminica a emigrantilor, cand va avea loc o intalnire cu toti cei plecati in strainatate din diverse motive, pentru un anumit timp. In biserici au loc rugaciuni speciale pentru dansii, in primul rand rugaciuni de multumire ca bunul Dumnezeu le-a ajutat si s-au revazut cu cei dragi, apoi au loc rugaciuni de calatorie, iar la sfarsitul slujbei este si o agapa frateasca, unde vor avea loc shimburi de impresii’.

Si in Protopopiatul Iasi II, credinciosii sunt asteptati sa revina la biserica si sa roage impreuna cu cei de acasa, dupa cum ne-a spus parintele protopop Vilie Dorosinca: ‘In aceasta duminica, la toate bisericile parohiale din protopopiatul nostru se fac rugaciuni speciale de cerere pentru ajutorul si buna sporire a celor plecati la munca in afara granitelor tarii, dar si de multumire catre Dumnezeu pentru ajutorul primit. Pentru aceasta duminica, la diferite parohii se organizeaza anumite activitati culturale, misionare si sociale, evidentiindu-se acele persoane care, pe langa sprijinul acordat de unde au plecat, au sprijinit si sprijina activitatile bisericilor din parohiile lor. Se fac intruniri cu acesti migranti, unde preotii fac apel la unitatea familiei crestine si cauta sa imbogateasca spatiul de rugaciune si ramanerea permanenta il legatura cu Biserica Ortodoxa de unde au plecat, si la care trebuie sa ramana’.

In Protopopiatul Pascani, toate bisericile se vor ruga, de asemenea, maine pentru romanii care lucreaza in strainatate si ii asteapta pe cei care se afla acum in tara sa vina la biserica. Mai multe amanunte in acest sens am aflat de la parintele protopop Pavel Postolachi: ‘In aceste zile, cei mai multi dintre acesti fii sau fiice se intorc la casa lor si se intorc la cei dragi ai lor. Biserica noastra a adresat aceasta chemare ca sa vina cu totii la altarul sfant al bisericii ca sa aduca slava lui Dumnezeu. Noi incercam sa le aducem multumire pentru ca revin cu nostalgie, revin cu dorul de tara, cu dorul de credinta la vatra parinteasca, la vatra crestineasca si romaneasca. Suntem pregatiti ca in duminica aceasta, in cadrul Sfintei Liturghii, sa facem rugaciuni de multumire pentru cei care au revenit cu sanatate, cu pace si cu bucurie la cei dragi ai lor’.

De asemenea, in Protopopiatul Botosani se vor face maine rugaciuni pentru emigrantii romani si vor fi dezbatute, la sfarsitul Sfintei Liturghii, probleme care ii vizeaza pe acestia si pe familiile lor. In acest sens, parintele Vasile Burlacu, misionar al Protopopiatului Botosani, ne-a spus ca ‘in aceasta duminica, in toate parohiile Protopopiatului Botosani vor avea loc slujbe speciale si manifestari in care sa fie angrenati cat mai multi dintre cei care se intorc in tara pentru a-si petrece concediul alaturi de cei dragi. Fiecare preot va anunta programul legat de aceasta zi dedicata migrantilor si ii va invita pe acestia si familiile lor sa participe la biserica, la Sfanta Liturghie, apoi la slujbele speciale de multumire inchinate lui Dumnezeu. Dupa Sfanta Liturghie se vor organiza agape sau mese pentru cei plecati din tara, ca acestia sa se cunoasca intre ei si sa poata lua cunostinta de ceea ce s-a mai intamplat intre timp’.

Si in Protopopiatul Roznov sunt asteptati duminica aceasta, in biserici, romanii care lucreaza in strainatate si ii asteapta pe cei care se afla acum in tara. Ce alte actiuni vor mai avea loc maine ne-a spus parintele protopop Vasile Toc: ‘Pe 19 august sunt invitati la biserica pentru a ne ruga impreuna ca Dumnezeu sa ne dea sanatate, putere de munca, spor in casa si pentru a suporta mai usor aceste deplasari in strainatate. Toate parohiile fac slujbe pentru migranti, dupa care se intalnesc in casele sociale pentru a discuta cu fiecare migrant. Vrem ca intalnirea aceasta sa fie binecuvantata de Dumnezeu si dorim tuturor migrantilor credinta puternica, sa se roage zilnic, indiferent unde se afla, fiindca rugaciunea ii tine aproape de Dumnezeu si prin Dumnezeu aproape de Biserica Ortodoxa si de familia de acasa’.

In Protopopiatul Piatra Neamt se vor inalta rugaciuni pentu romanii din strainatate in toate bisericile. Totodata, vor fi discutate problemele care ii afecteaza pe cei plecati in afara tarii, dar si pe cei care au ramas in tara. Parintele protopop Dumitru Ailincai ne-a informat ca ‘la indemnul si cu indrumarea IPS Parinte Mitropolit Daniel, in fiecare parohie se organizeaza in duminica aceasta o intalnire a preotilor cu fratii si surorile intorsi acasa, in concediu, din strainatate. Este a II-a editie a acestei intalniri, in cadrul careia se discuta probleme cum ar fi educatia copiilor ramasi acasa, problema legaturii parintilor cu copiii si poate reusim indreptarea unor stari de lucru in interesul lor si spre promovarea vietii crestine autentice in contextul vietii de astazi’.

Cum va fi marcata duminica migrantilor in Protopopiatul Ceahlau ne-a spus parintele protopop Mihai Damian: ‘In aceasta duminica s-a stabilit de catre IPS Mitropolit Daniel sa fie o intalnire la toate sfintele biserici cu enoriasii parohiilor care lucreaza in strainatate. Intalnirea din acest an va avea un impact pozitiv, in primul rand fiind o revedere a celor care sunt plecati cu aceia care sunt acasa. Discutiile se vor axa pe felul cum reusesc sa isi desfasoare activitatea in tarile respective. Va fi o bucurie, mai ales prin rugaciunile pe care le vom inalta pentru cei care s-au intors acasa, dar si pentru cei care sunt acasa. Vor fi pregatite predici speciale in toate parohiile si vor fi pregatite programe pentru a-i intampina cu dragoste’.

Comentarii Facebook


Știri recente