Pregatiri pentru comemorarea celor 500 de ani de la trecereala cele vesnice a lui Stefan cel Mare si Sfant

Intre 2 si 4 iulie, la Cetatea Sucevei si la Manastirea Putna vor incepe manifestarile dedicate celor 500 de ani de la moartea domnitorului Stefan cel Mare si Sfant. Pana atunci, ministrul Culturii si Cultelor, acad. Razvan Theodorescu urmareste pas cu pas organizarea acestor manifestari. Astfel, duminica 28 martie, ministrul Culturii si Cultelor, acad. Razvan Theodorescu, a intreprins o vizita la Suceava si Putna, tocmai pentru a vedea ?la fata locului’ cum se desfasoara aceste pregatiri. In vizita la Manastirea Putna, Theorescu a spus ca va infiinta aici un Laborator central pentru restaurarea broderiilor, inclusiv a Acoperamantului Mariei de Mangop, considerata cea mai importanta piesa din tezaurul european al broderiilor liturgice. ?Exista doua locuri in Europa unde avem broderii bizantine si de tendinta bizantina de mare valoare: Putna si Kremlin la Moscova. Putna isi restaureaza pe rand broderiile, de ani si ani, trimitandu-le la Bucuresti, altele la Suceava, altele la Iasi. Nu e normal. Ele trebuie restaurate aici’, a spus Theodorescu. Pana se va gasi un spatiu pentru acest mare laborator, piesa de rezistenta a complexului monahal ? Acoperamantul Mariei de Mangop ? va fi restaurat tot in actualul laborator al manastirii.

Pe langa laboratorul de la Putna, va fi infiintat si unul la Manastirea Sucevita, in urma unui parteneriat romano-japonez. Acest laborator se va ocupa de restaurarea frescelor. Broderia si fresca sunt considerate de specialisti ?cele doua varfuri ale artei vechi din Moldova’.

Insa evenimentul cel mai important al acestor manifestari va fi aducerea in tara a spadei lui Stefan cel Mare, aflata in prezent in Turcia. Acest obiect de arta va fi gazduit, tot atunci, la Muzeul National de Arta al Romaniei. Ea va fi adusa in tara o data cu vizita presedintelui Turciei in Romania.

Totodata Ministerul Culturii si Cultelor intentioneaza sa amplaseze o statuie a marelui domnitor in Codrii Cosminului, dar deocamdata nu s-a primit raspuns pozitiv din partea Ucrainei.

Comentarii Facebook


Știri recente