Pregatiri deosebite pentru sarbatoarea Sf. Cuvioase Parascheva de la Iasi

IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a facut cunoscut astazi, la sfarsitul Sfintei Liturghii oficiate la Catedrala mitropolitana din Iasi, programul hramului Sfintei Cuvioase Parascheva. IPS Parinte Mitropolit Daniel a vorbit mai intai despre procesiunea de scoatere a moastelor Sfintei Cuvioase Parascheva din Catedrala mitropolitana, procesiune care va avea loc joi, 12 octombrie, intre orele 07.00-08.00: ‘Prgramul de hram, anul acesta, incepe cu ziua de joi, 12 octombrie 2006, cand, la orele 07.00, vor fi scoase in procesiune moastele Sf. Cuv. Parascheva in jurul Catedralei mitropolitane si apoi vor fi depuse pe esplanada Catedralei spre a fi venerate de credinciosi, unde se afla de obicei baldachinul care poarta moastele Sf. Parascheva’.

IPS Mitropolit Daniel s-a referit apoi la pelerinajul ‘Calea Sfintilor’, programat in dimineata zilei de vineri, 13 octombrie: ‘Vineri, 13 octombrie, vom avea un al doilea moment foarte important, la orele 08.00, si anume pelerinajul ‘Calea Sfintilor’, adica procesiunea cu moastele Sf. Parascheva pe strazile din jurul Catedralei mitropolitane din Iasi, iar in fata Bisericii ‘Sf. Nicolae Domnesc’ se va savarsi o ceremonie, in sensul ca va avea loc primirea moastelor Sf. Nectarie de Eghina aduse de catre IPS Mitropolit Efrem din Grecia, iar dupa aceea moastele vor fi asezate spre inchinare in fata Catedralei mitropolitane’.

De asemenea, IPS Mitropolit Daniel a amintit despre sfintirea altarului Bisericii ‘Sf. Nectarie’ din cartierul iesean Alexandru cel Bun, eveniment ce va avea loc duminica, 15 octombrie: ‘Aceasta aducere a moastelor Sf. Nectarie de Eghina este legata si de sfintirea Bisericii ‘Sf. Nectarie’ din cartierul Alexandru cel Bun din Iasi, o biserica noua, in data de 15 octombrie, la orele 10.00. Aici vom avea sfintirea altarului in prezenta moastelor acestui sfant’.

IPS Parinte Mitropolit Daniel s-a referit apoi la programul zilei de luni, 16 octombrie, cand sunt programate procesiunea de plecare a moastelor Sf. Nectarie de la parohia ‘Sf. Nectarie’ din Iasi catre Galati, spre Episcopia Dunarii de Jos, precum si procesiunea de reintroducere a moastelor Sfintei Cuvioase Parascheva in Catedrala mitropolitana din Iasi: ‘In 16 octombrie, orele 16.00, moastele Sf. Nectarie vor pleca de la parohia Sf. Nectarie din Iasi catre Galati, iar la orele 18.00 va avea loc procesiunea de reintroducere a moastelor Sf. Cuv. Parascheva in Catedrala mitropolitana din Iasi. Deci, moastele Sf. Parascheva vor fi scoase in ziua de 12 octombrie, orele 07.00, si vor fi reintroduse in Catedrala in data de 16 octombrie’.

In final, IPS Mitropolit Daniel a facut un apel la credinciosii din Iasi pentru ajutorarea, dupa posibilitatile fiecaruia, a pelerinilor care vor veni in acest an la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva: ‘Fiecare dintre locuitorii municipiului Iasi trebuie, nu numai sa se poarte frumos cu pelerinii, ci si sa-i ajute. Sa-i ajutam dupa putinta, fie in ceea ce priveste cazarea, fie in ceea ce priveste hrana, dar mai ales sa-i facem sa se simta aici ca fiind ocrotiti de Sf. Cuv. Parascheva si pretuiti, cinstiti si ajutati de catre crestinii ortodocsi din orasul acesta care, din anul 2000 incoace, a devenit oras de pelerinaj international. Vom avea delegatia Bisericii Greciei, dar si grupuri de pelerini din strainatate, din diferite tari care si-au exprimat dorinta de mai mult timp sa fie prezenti la aceasta mare si sfanta sarbatoare a Cuv. Parascheva’.

Comentarii Facebook


Știri recente