Pregatiri deosebite pentru funeraliile Papei Ioan Paul II

Pentru desfasurarea funeraliilor Papei Ioan Paul II, autoritatile italiene au instituit masuri de securitate fara precedent.

S-au moblilizat Politia, Carabinierii, Armata Terestra si cea Aerului, Serviciile de Informatii, Pompierii, NATO, voluntarii Protectiei Civile, precum si angajati municipali.

Autoritatile nu au dat cifre, dar, potrivit AFP, peste 40.000 de persoane ar urma sa fie implicate in total in dispozitivul de securitate.

Aproximativ 1.500 de persoane si 300 de vehicule for fi rezervate doar pentru asigurarea protectiei numeroaselor personalitati prezente sau asteptate la Roma, care sunt reprezentanti din peste 50 de tari – sefi de stat sau de guvern, regi si regine.

Cateva prezente ii preocupa indeosebi pe responsabilii din domeniul securitatii: in afara de presedintele George W. Bush si delegatia sa din care fac parte doi fosti presedinti americani, mai sunt presedintii, libanez – Emile Lahoud, sirian – Bashar Al-Assad, iranian – Mohammed Khatami, si afgan – Hamid Karzai.

Circa 1.000 de tragatori de elita vor fi postati pe acoperisurile strategice ale capitalei Cetatii Eterne, in special in jurul Vaticanului, afirma mass-media italiene.

Patrulele cu caini special dresati pentru detectarea de explozibili au intrat deja in actiune si mii de membri ai fortelor de ordine, in civil, se afla printre credinciosi.

Interzicerea circulatiei la Roma in cursul zilei de astazi va permite, printre altele, coloanelor oficiale sa se deplaseze cu toata viteza pe strazi, insa responsabilii au prevazut si un dispozitiv militar de aparare.

Baterii de rachete antiaeriene Hawk si Spada au fost desfasurate in jurul capitalei si o nava echipata cu un dispozitiv similar patruleaza in largul coastelor Peninsulei Italia care sunt cel mai aproape de Roma.

NATO a trimis un avion-radar Awacs, in timp ce 8 avioane de vanatoare patruleaza in permanenta in spatiul aerian al capitalei italiene, alimentate de un Boeing-707.

Pentru a preveni pericolul din partea unui eventual mic avion sau ULM care poate scapa de sub controlul radarului, fiind prea lent pentru a fi interceptat de avioanele de vanatoare, au fost desfasurate 4 avioane speciale de tip MB-339 si 2 elicoptere HH3F zburand cu viteza mica si echipate cu rachete.

Spatiul aerian de deasupra Romei a fost interzis pentru traficul aerian; aeroportul Ciampino a fost inchis pentru zborurile civile si aeroportul international Fumicino a trebuit sa-si reduca cu 30% numarul de sosiri prevazute.

Comentarii Facebook


Știri recente