La Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Justinian Patriarhul’ din București au început luni, 18 iunie 2012, cursurile teoretice pentru examenul de atestare de pictori și zugravi bisericești. Cursurile se desfășoară în amfiteatrul ‘Preot Dumitru Stăniloae’ în perioada 18-22 iunie.
Cursurile teoretice sunt predate de membri din Comisia de pictură bisericească a Patriarhiei Române, cadre didactice de la specializarea Artă sacră a Facultății de Teologie Ortodoxă din București, dar și de pictori și zugravi bisericești renumiți. La deschiderea oficială a cursurilor a participat Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, care a transmis binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, părintele Florin Șerbănescu, consilier patriarhal de la Sectorul Patrimoniu cultural al Patriarhiei Române, și părintele Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București. După cum ne informează Ziarul Lumina, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul a vorbit despre cunoașterea erminiei picturii bisericești și a artei bisericești, care nu se înscrie numai pe coordonatele unei înțelegeri omenești a lumii, ci este o vorbire despre Dumnezeu și lumea lui Dumnezeu. ‘Programul iconografic cuprinde concentrat planul lui Dumnezeu de mântuire a lumii sau iconomia lui Dumnezeu, și de aceea există un program inițiatic al picturii. În pridvor, omul trăiește sinteza între lumea omului, lumea laică și lumea lui Dumnezeu, adică o sinteză între profan și sacru. În pronaos sunt pictați ctitorii, chiriarhul locului, aici omul nu se îndepărtează de istoria căreia îi aparține, dar deja intră în sacralitatea Bisericii prin picturile cu caracter istoric: sinaxarul, sinoadele ecumenice.
În naos se întâlnește cu lumea fascinantă a Evangheliei, cu minunile Domnului, cu sfinții mucenici, cu marii ierarhi, ca dincolo de catapeteasmă să fie reprezentat cerul, acolo unde se săvârșește Sfânta Liturghie de către Hristos Arhiereul cel veșnic, înconjurat de sfinții arhangheli și serafimi și cinstit de ierarhii bisericii, care au alcătuit Sfintele Liturghii și s-au evidențiat ca mari teologi și păstori de popor’, a spus Preasfinția Sa. După finalizarea acestor cursuri teoretice, cursanții vor susține în zilele de 25 și 26 iunie un examen teoretic la Facultatea de Teologie din București. Săptămâna trecută, în capelele Spitalului ‘Sfântul Pantelimon’ și Spitalului de Pneumoftiziologie din Capitală, cursanții au susținut o probă practică de pictură în frescă în cadrul acestor cursuri de atestare de pictori și zugravi.