Pregătirea pentru Sfințirea Marelui Mir din Joia Mare, la Mănăstirea Antim din Capitală

Ierarhii Bisericii noastre vor sfinții în Joia Mare, Sfântul și Marele Mir, pentru a douăzeci și una oară. El este preparat la Mănăstirea Antim din Capitală, din ulei de măsline, vin alb, mirodenii și aromate. Prepararea se va face de mâine, 29 martie, timp de 3 zile.

Despre semnificația marelui mir a vorbit astăzi, 28 martie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în Catedrala Patriarhală: „Sfântul și Marele Mir reprezintă darurile Duhului Sfânt, mulțimea darurilor pe care le primim noi după ce ne-am botezat. Hristos, numele Lui, înseamnă ‘Cel Uns’ și deci Sfântul și Marele Mir ne face pe noi hristoși, adică unși cu Duhul Sfânt pentru că noi credem în Mântuitorul Hristos, Mântuitorul lumii și de aceea purtăm numele Lui. Creștin vine de la Hristos. Deci, toți cei botezați am fost unși cu Sfântul și Marele Mir”.

Pentru prepararea Marelui Mir, uleiul de măsline a fost oferit în dar de către Episcopia Ortodoxă Română a Italiei și Mitropolia de Corint (Grecia), iar vinul de către Arhiepiscopia Tomisului. Cele cincisprezece plante aromate și cea mai mare parte din cele treizeci de uleiuri esențiale au fost procurate din Egipt, Iordania, Siria, Franța, Bulgaria, Spania și de la Ierusalim.

Sfântul și Marele Mir va fi folosit pentru Taina Mirungerii, sfințirea Bisericilor și Antimiselor, informează Radio TRINITAS.

Comentarii Facebook


Știri recente