Pregătirea pentru Postul Mare : Moșii de iarnă, zi rânduită pentru cei adormiți

În Episcopia Sloboziei și Călărașilor se desfășoară în această perioadă ședințele lunare administrative. În cadrul întâlnirii de marți, 8 februarie a.c., la Protopopiatul Urziceni, pe lângă problemele administrative curente prezentate, s-a discutat și despre zilele care sunt rânduite celor adormiți, tema fiind axată pe Sâmbăta morților sau Moșii de iarnă, după cum ne informează ‘Ziarul Lumina’.

Apropierea Postului Mare a prilejuit preoților din Protopopiatul Urziceni, din Episcopia Sloboziei și Călărașilor, pregătiri și discuții referitoare la praznicele așezate de Biserică în perioada imediat următoare și, în mod special, la zilele rânduite celor adormiți. Tema a adus lămuriri și un mai temeinic suport pentru o mai bună pregătire a credincioșilor în vederea parcurgerii perioadei de post, a cinstirii în respect și evlavie a celor adormiți dintre noi, pentru a întâmpina în lumină și bucurie marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Biserica lui Hristos, Biserica celor vii și celor adormiți

Sfinții Părinți au rânduit ca sâmbăta să se facă pomenirea celor trecuți la Domnul, pentru că această zi este cea în care Hristos a stat cu trupul în mormânt și cu sufletul în iad, ca să-i elibereze pe cei drepți adormiți. Referitor la Moșii de iarnă, discuțiile au adâncit semnificația zilei, subliniindu-se faptul că Biserica Ortodoxă a rânduit să se facă mijlocire prin rugăciuni pentru toți cei adormiți, atât pentru drepții din Vechiul Testament, care au plecat fără Să-L vadă pe Hristos, cât și pentru cei ce au adormit pe neașteptate și fără pregătirea necesară. Prin aceste mijlociri, Biserica, prin preoții săi, cere lui Dumnezeu să-i învrednicească pe cei adormiți de milostivirea Sa, să-i judece cu blândețe și să-i așeze în ceata drepților.

Pomenirea morților în această perioadă, în fiecare sâmbătă, întărește un adevăr teologic important: Biserica lui Hristos este compusă din Biserica celor vii și din Biserica celor adormiți. Este aceeași Biserică al cărui Cap este Însuși Hristos, și membre suntem fiecare dintre noi în parte, cum zice Apostolul Pavel, atât cei vii, cât și cei adormiți.

Necesitatea întăririi credincioșilor în credință

În timpul dezbaterii acestei teme, colegul nostru Dumitru Manolache, invitat la întâlnire, a prezentat asistenței câteva informații referitoare la cuvântul ‘moș’, așa cum a fost el perceput definit și conservat de cultura populară românească de-a lungul existenței ei milenare, cuvânt care îi cuprinde pe strămoșii și moșii noștri, pomeniți la fiecare slujbă în Biserica Ortodoxă Română, termen care, până la urmă, înglobează întreg neamul din care ne tragem.

Discuția pe această temă a fost viu dezbătută. Întâlnirea de la Protopopiatul Urziceni s-a încheiat cu concluzia că pregătirea și discutarea unor asemenea subiecte aduc un plus de cunoștințe și un conținut mai larg de idei, pe care preoții le pot folosi în misiunea lor din parohii și, de ce nu, chiar în lupta împotriva superstițiilor care bântuie încă lumea satelor, în special.

De asemenea, s-a subliniat că pregătirea mai temeinică a creștinilor și întărirea lor în credința ortodoxă strămoșească sunt paveze importante în încercarea de a rezista asaltului sectelor și al fenomenului secularizării, care s-au insinuat periculos în societate.

Comentarii Facebook


Știri recente