Pregătirea clerului în Eparhia Buzăului și Vrancei

Săptămâna aceasta au început cursurile de pregătire de vară pentru preoți și cântăreții bisericești din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei. Cursurile sunt susținute la mănăstirile Rătești și Ciolanu și vor dura până la jumătatea lunii august.

În jur de 20 de preoți de la parohiile din protopopiatele Pârscov și Pătârlagele din Buzău au început de luni cea de-a patra serie de cursuri de pregătire organizate la Liceul Teologic Ortodox ‘Sfântul Epifanie al Ciprului’ de la Mănăstirea Rătești. ‘Preoții au primit binecuvântarea Înalt Preasfințitului Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, care a fost prezent luni la oficierea slujbei Sfintei Liturghii săvârșite în paraclisul instituției de învățământ teologic, când au fost deschise și cursurile de pregătire. Organizate de mai mulți ani încoace, la inițiativa și cu binecuvântarea chiriarhului locului, cursurile se desfășoară pe parcursul verii, în serii de câte patru zile. Ele au drept scop reîmprospătarea cunoștințelor teologice dobândite în anii de studii, precum și uniformizarea liturgică’, a declarat pentru Ziarul Lumina părintele Adrian Ionescu, consilier media al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

Cursurile se desfășoară după următorul program: în fiecare zi este oficiată Sfânta Liturghie, precedată la momentele potrivite de Utrenie, răspunsurile la strană fiind date de ceilalți preoți participanți la cursuri. În cursul dimineții sunt susținute referate care au ca subiect principal teme din actualitatea vieții bisericești, ținându-se cont și de faptul că anul 2012 a fost declarat de Sfântul Sinod drept ‘Anul omagial al Sfântului Maslu și îngrijirii bolnavilor’.

Cursurile preoțești se vor încheia la jumătatea lunii august, urmând ca după Postul Adormirii Maicii Domnului să aibă loc un stagiu de pregătire cu maicile și surorile din așezămintele monahale buzoiene și vrâncene, care sunt rânduite cu cântarea bisericească la strană.

Cursuri de psaltică și tipic bisericesc

Peste 50 de cântăreți bisericești din parohii din Buzău și Vrancea participă, în perioada 23 iulie – 3 august 2012, la un stagiu de perfecționare la Mănăstirea Ciolanu din județul Buzău. Cursanții au fost vizitați săptămâna aceasta de Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Epifanie, care le-a vorbit despre importanța acestui stagiu de pregătire înființat din dorința de a promova cântarea psaltică omofonă și pentru uniformizarea cultului bisericesc. ‘Programul zilnic începe la ora șase dimineața prin oficierea Utreniei și a Sfintei Liturghii, răspunsurile la strană fiind date de cântăreții bisericești. În timpul zilei se desfășoară cursuri de câte două ore de muzică bisericească și de tipic, insistându-se pe cântările și rânduielile cultului divin. Seara, cursanții participă la slujbele Ceasului IX, Vecerniei și Pavecerniței Mici. Desfășurarea programului este supravegheată de profesori de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Chesarie Episcopul’ din Buzău. Evaluarea cursanților se face la sfârșitul stagiului, dar și în mod continuu prin participarea la sfintele slujbe sau în cadrul orelor de curs’, ne-a spus părintele consilier Adrian Ionescu.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…