Ora de religie are un rol esential in sistemul de invatamant romanesc. In cadrul orei de religie se urmareste educarea comportamentului moral al elevilor prin cunoasterea invataturii de credinta crestina. Tocmai de aceea, ora de religie se impune a fi mentinuta atat in ciclul primar, cat si cel gimnazial si liceal, adica in clasele I – XII. Argumentele mentinerii orei de religie in programa scolara a claselor I – XII ne-au fost prezentate de pr. Vasile Pop, consilier cultural si pe probleme de invatamant al Episcopiei Aradului, Ienopolei si Halmagiului: ‘Predarea religiei este prinsa in prescriptii si legi internationale dupa cum este mentionat in Declaratia Universala a Drepturilor Omului, Conventia Internationala referitoare la drepturile politice si civile, Declaratia Drepturilor Copilului, in Constitutie ca lege fundamentala a Statului, in Legea Cultelor, in Legea Invatamantului, precum si in alte legi sau hotarari. La ora actuala, Constitutia Romaniei este una dintre cele mai generoase privind predarea religiei in scoli. De asemenea, Legea Invatamantului explica cu multa claritate felul in care se preda religia si faptul ca Statul garanteaza aceasta predare la toate nivele. In momentul in care legea este modificata noi avem de-a face cu un amestec foarte categoric, chiar abuziv, in problema cultelor religioase care sunt obstructionate. Prin aceasta se va produce ruperea unei verigi care face legatura intre cunoasterea dobandita pana la nivelul gimnaziului si cunoasterea atat de vehiculata dobandita printr-o invatare permanenta. Or, astazi, in Europa, se pune foarte mare accent pe invatarea permanenta’. Mentionam faptul ca noul Proiect al Legii Invatamantului din Romania, prin articolul 10 (aliniatul 1), elimina religia ca obiect de studiu in ciclul liceal.
Nevoie de sprijin pentru Irene, fiica Arhidiaconului Mihail Bucă: fetița se confruntă cu o boală gravă
Săptămâna trecută, protopsaltul Catedralei Patriarhale le cerea urmăritorilor de pe Facebook să-i poarte familia în rugăciuni, deoarece așteptau confirmarea unui diagnostic dificil pentru Irene, cel mai mic dintre copiii familiei. După câteva zile, el a…
Israel: Reprezentantul Patriarhiei Române și Rabinul evreilor originari din țara noastră evocă România la o lansare de carte
Reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte și Rabinul evreilor originari din România au evocat țara noastră la o lansare de carte organizată joi, 19 mai, la Consulatul General al României din Haifa, Israel, în prezența…
Episcopul Maramureșului va sluji la sfințirea bisericii românești din Schomberg, Toronto
După ce, în prima parte a lunii mai, a vizitat comunitățile parohiale românești din Statele Unite ale Americii, Preasfințitul Părinte Iustin va sluji sâmbătă la sfințirea bisericii românești din Schomberg, Toronto. Episcopul Maramureșului și Sătmarului…
Procesiune cu moaștele Sfântului Ioan Rusul de hramul Parohiei Brâncuși
Parohia Brâncuși, din Sectorul 6 al Capitalei, își serbează vineri unul dintre ocrotitori, pe Sfântul Ioan Rusul. Cu această ocazie, racla cu un fragment din moaștele acestuia va fi purtată în procesiune în jurul lăcașului…
PS Varlaam a hirotonit un diacon pentru Biserica Sfântul Silvestru din Capitală | Galeria Foto
Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, a slujit marți la Mănăstirea Antim. În cadrul Sfintei Liturghii, Sebastian Pană, coordonator de producție la Trinitas TV, a fost hirotonit diacon. Noul cleric va sluji la Biserica…