Precizarile Patriarhiei Romane cu privire la articolul din cotidianul ‘Le Monde’ – 12 iunie 2007

In editia sa din 12 iunie 2007, cotidianul parisian “Le Monde” a publicat articolul cu titlul: „Conservatrice et influente, l’Eglise roumaine entretient un climat favorable aux populistes”, semnat de jurnalistul de origine romana, Mirel Bran.

Respectand dreptul la libera expresie, care este un drept suveran al fiecaruia dintre noi, constatam, insa, ca in goana dupa senzationalul ieftin, d-nul Mirel Bran manifesta tendinta de distorsionare a pozitiei Bisericii Ortodoxe Romane, atat fata de manifestarea publica a minoritatilor sexuale de sambata, 9 iunie a.c, cat si fata de dezbaterea din societatea romaneasca din primavara acestui an, cu privire la prezenta simbolurilor religioase in spatiul public, informeaza Biroul de Presa al Patriarhiei Romane.

In legatura cu opiniile exprimate de corespondentul “Le Monde” la Bucuresti, precizam urmatoarele:

– fiind vorba de o manifestare in spatiul public a minoritatilor sexuale, Biserica si-a reafirmat punctul de vedere, care coincide cu cel al tuturor Bisericilor crestine. In acelasi timp, in comunicatul dat publicitatii, Patriarhia Romana a indemnat la intelegere si toleranta fata de participantii la manifestarea minoritatilor sexuale. Mai mult, a recomandat credinciosilor sa evite prezenta pe parcursul marsului pentu evitarea actelor de violenta. Totodata, Biserica a adresat indemnul de participare la rugaciuni pentru apararea demnitatii persoanei umane si a institutiei familiei, oficiate in cadrul slujbei de seara in toate bisericile bucurestene. Pozitia Bisericii Ortodoxe Romane a fost reflectata corect atat de media romaneasca, cat si de importante agentii de presa, posturi de televiziune si publicatii internationale;

– in mod nefericit, d-nul Mirel Bran face afirmatii nefondate si confuze, atribuind Bisericii aprecierea ca homosexualitatea ar fi considerat un pacat “mortal” (“péché mortel”);

– referitor la dezbaterea din societatea romaneasca din primavara acestui an in legatura cu prezenta simbolurilor religioase in spatiul public, ii reamintim corespondentului “Le Monde” la Bucuresti faptul ca pozitia Bisericii Ortodoxe Romane a fost in concordanta cu reglementarile europene in domeniu, inclusiv cu declaratia Universala a Drepturilor Omului a Organizatiei Natiunilor Unite, conform carora comunitatea este singura care poate decide in aceasta chestiune. De altfel, Uniunea Europeana respecta identitatea culturala si spirituala a fiecarei tari membre. In dezbaterea respectiva, imensa majoritate a societatii romanesti, inclusiv intelectuali de marca si lideri de opinie, au considerat demersul profesorului buzoian Emil Moise drept inoportun. In acest sens, afirmatiile domniei sale, potrivit carora Biserica Ortodoxa ar fi blocat decizia Consiului National de Combatere a Discriminarii sunt simple fabulatii.

Comentarii Facebook


Știri recente