Precizari privind situatia de la Manastirea Petru Voda, judetul Neamt

Am luat act cu indignare de unele opinii consemnate in presa scrisa ca urmare a incidentului care a avut loc duminica, 2 aprilie 2006, la Manastirea Petru Voda din judetul Neamt, cu prilejul instalarii noului staret. Prin urmare dorim sa readucem in atentia opiniei publice o serie de fapte de care trebuie sa tina cont orice persoana interesata de situatia din Manastirea Petru Voda. Afirmam cu toata responsabilitatea si fermitatea ca retragerea (demisia) protos. Iustin Parvu din functia de staret al Manastirii Petru Voda a fost un gest exclusiv al Sfintiei Sale si nu unul survenit ca urmare a presiunilor factorilor de decizie din cadrul Arhiepiscopiei Iasilor.

In scrisoarea din 23 martie 2006, pe care a inaintat-o Inalt Prea Sfintitului Mitropolit Daniel, parintele Iustin Parvu preciza:

“Subsemnatul, protosinghelul Iustin Parvu, staret al Manastirii «Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil» Petru Voda, fiind la o varsta inaintata de 87 de ani, dupa 15 ani de staretie in aceasta manastire pe care am inceput-o din temelii si am adus-o la o stare de stabilitate materiala si duhovniceasca, va rog sa binevoiti a asculta cererea mea de a ma retrage din functia de staret. Motivele care m-au indemnat sa iau aceasta hotarare sunt atat varsta inaintata, cat si dorinta de a lasa inca din viata un succesor care sa continue ampla activitate a manastirii noastre. (…)

Deoarece eu insumi, la varsta mea, fiind ocupat si cu problemele credinciosilor care vin la manastire, nu pot sa ma ingrijesc de toate acestea cum s-ar cuveni, am socotit nimerit sa las pe ieromonahul Lavrentie Carp, vietuitor in obstea noastra, in functia de staret al manastirii pentru a putea prelua din timp sarcina de a purta de grija de bunul mers al manastirii si, fiind numit de mine personal, pentru a evita eventuale neintelegeri ce s-ar isca si ca pacea si linistea duhovniceasca a obstii sa nu fie stirbite in nici un chip. Cel ales de mine pentru a prelua functia de staret si pe care ma angajez ca-l voi sustine si-l voi indruma in dificila sarcina a pastoririi sufletelor si a slujirii lui Dumnezeu din aceasta postura este ieromonahul Lavrentie Carp Lucian. Motivul acestei alegeri este ca il cunosc de multa vreme, inca inainte de a intra in manastire, si am vazut ca este cel mai potrivit, dand dovada de ascultare, de putere de lucru, dragoste de Dumnezeu, de o buna pregatire duhovniceasca.”

Aceasta solicitare a parintelui Iustin Parvu a fost acceptata de Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel, care a raspuns printr-o scrisoare adresata Parintelui Iustin Parvu in data de 31 martie 2006 si in care se precizeaza:

“Urmare cererii pe care ne-ati adresat-o pentru a ne face cunoscuta dorinta Prea Cuviosiei Voastre de-a fi dezlegat de slujirea de staret al Manastirii Petru Voda, manastire ctitorita de Sfintia Voastra, precum si dorinta ca noul staret al Manastirii Petru Voda sa fie Prea Cuviosul Parinte Ieromonah Lavrentie Carp, pana in prezent secretar al aceleiasi Manastiri, Va facem cunoscut ca am citit cu multa atentie motivele care v-au determinat sa cereti aceasta schimbare. Astfel am inteles ca varsta inaintata a Prea Cuviosiei Voastre si starea de sanatate nu va mai permit sa impliniti toate obligatiile legate de functia de staret si de duhovnic al manastirii. De asemenea, am inteles si am apreciat mult faptul ca doriti sa-l indrumati si sa-l ajutati pe parintele Ieromonah Lavrentie Carp, pe care l-ati format duhovniceste si l-ati propus ca un nou staret, sa conduca manastirea Petru Voda dupa toata randuiala canonica si administrativa, mai ales ca manastirea aceasta are si o fundatie cu o bogata activitate social-caritativa. Consideram ca propunerile Prea Cuviosiei Voastre arata o grija parinteasca si o responsabilitate deosebita atat pentru prezentul, cat si pentru viitorul manastirii pe care ati ctitorit-o. Prin urmare, am aprobat demisia Prea Cuviosiei Voastre din postul de staret al Manastirii Petru Voda si l-am numit ca succesor in postul de staret pe Prea Cuviosul Parinte Lavrentie Carp, avand in vedere: formarea sa duhovniceasca pe care i-ati dat-o ca fiu duhovnicesc al sfintiei voastre, diploma de licentiat in teologie dobandita la Facultatea de Teologie Ortodoxa «Dumitru Staniloae» din Iasi, precum si experienta sa administrativa de mai multi ani, ca secretar al manastirii. (…) Ca semn de apreciere pentru faptul ca ati ctitorit si organizat Manastirea Petru Voda, Prea Cuviosia Voastra Parinte Iustin, veti fi pomenit la slujbe, dupa noul staret Lavrentie, cu titlul de «proin-staretul Iustin».

Va felicitam si va multumim pentru toata activitatea de staret desfasurata pana acum si pentru grija pe care o aveti ca succesorul sfintiei voastre in postul de staret sa fie pregatit cu multa responsabilitate si intelepciune, cu nadejdea ca va avea mereu in vedere buna randuiala a Manastirii si mantuirea obstii monahale incredintata lui spre pastorire.”

Prin urmare, toate reactiile alarmiste ale unor persoane predispuse a asculta mai degraba zvonurile decat de a analiza faptele nu sunt deloc justificate. De altfel insusi Parintele Iustin Parvu si-a sustinut si argumentat decizia in fata credinciosilor, inclusiv in data de 2 aprilie 2006. Apreciem ca renuntarea la responsabilitatile administrative pe care le presupune functia de staret nu stirbesc cu nimic statura duhovniceasca a Parintelui Iustin, care va locui in continuare in manastirea pe care a ctitorit-o, putandu-se ocupa mai indeaproape de lucrarea de indrumarea spirituala a credinciosilor. In plus, cei care sustin ca Parintele Iustin Parvu ar fi luat decizia de a renunta la staretie impotriva vointei sale, nu fac decat sa jigneasca personalitatea acestuia. Cum ar putea un om care a rezistat in fata prigoanelor din inchisorile comuniste sa dovedeasca atata slabiciune astazi, in conditii de libertate? Este evident ca toate dezinformarile si intoxicarile facute prin intermediul presei sunt gesturi premeditate, menite a crea tulburare in Biserica. Este regretabil ca unele persoane inteleg sa se foloseasca de oameni cu prestigiu duhovnicesc drept paravan si pretext pentru inducerea unor stari tensionate. Datoria bunilor credinciosi este aceea de a se implica in activitatile parohiilor de care apartin, iar nu in viata obstilor monahale, dupa cum datoria bunilor monahi este aceea de a se implica in viata comunitatilor monahale in care activeaza canonic. Regretam ca inca mai exista in Romania jurnalisti care sa prezinte cu “bucurie” violente de genul celor provocate la instalarea noului staret de la Manastirea Petru Voda. Expresii de genul “a simtit pe pielea sa (noul staret) furia multimii” par desprinse mai degraba din gazetele extremiste decat dintr-o presa democratica. Ii indemnam pe acesti gazetari sa mediteze mai mult asupra limbajului folosit in astfel de situatii intrucat pot fi autori morali si incitatori ai unor violente viitoare, inclusiv asupra jurnalistilor. Manastirile, ca si societatea romaneasca in ansamblul ei, au nevoie astazi de legalitate si de buna randuiala, nicidecum de presiune si tulburare din partea unor grupuri destabilizatoare.

Secretariatul Centrului eparhial Iasi

Comentarii Facebook


Știri recente