Precizari privind cazul preotului Petrica Florea din parohia Costesti

– Comunicat de presa –

Avand in vedere o serie de materiale prezentate in mass-media cu privire la cazul preotului Petrica Florea, paroh al parohiei Costesti, din Protopopiatul Pascani, acuzat de fapte ce fac obiectul unei anchete a Politiei, dorim sa aducem la cunostinta opiniei publice urmatoarele aspecte:

1. Arhiepiscopia Iasilor desfasoara in acest caz propria ancheta, in paralel cu cea desfasurata de Politie, ale carei rezultate vor fi aduse la cunostinta opiniei publice. Acest gen de ancheta are doua componente:

– inspectia desfasurata de comisia delegata de Chiriarh la fata locului si care are rolul de a strange declaratii si documente relevante in acest caz pentru alcatuirea dosarului de ancheta;

– judecarea acestui dosar in Consistoriul eparhial Iasi (instanta de judecare a delictelor savarsite de catre clerici).

Independent de rezultatele anchetei bisericesti, solicitam autoritatile in drept sa ia masurile care se impun, in conformitate cu rezultatele anchetei proprii.

2. Preotul Petrica Florea a mai fost cercetat anterior de Consistoriul eparhial Iasi, in anul 1995 luandu-se decizia ca la proxima abatere acesta sa fie mutat disciplinar intr-o alta parohie.

3. Preotul Petrica Florea a aratat, mai ales in ultima perioada de timp, deficiente in pastoratia enoriasilor sai. Arhiepiscopia Iasilor a luat decizia de a instala, in decembrie 2005, pe preotul Gheorghe Muraru in parohia Pietrisurile, parohie atestata documentar din anul 1928 si reinfiintata in anul 1995 prin desprindere de parohia Costesti. In urma acestei numiri, am constatat ca multi credinciosi din parohia Costesti au preferat sa mearga la biserica din parohia vecina, Pietrisurile. Nemultumit de decizia de numire a unui preot in parohia Pietrisurile, preotul Petrica Florea a actionat in instanta Mitropolia Moldovei si Bucovinei in luna ianuarie 2006.

In concluzie, daca se confirma acuzatiile grave care se aduc preotului Petrica Florea, in conformitate cu Regulamentul de procedura al instantelor disciplinare si de judecata ale Bisericii Ortodoxe Romane, acesta poate primi si sanctiunea maxima, caterisirea (adica excluderea din cler).

Secretariatul Centrului eparhial Iasi

Comentarii Facebook


Știri recente