Precizari privind articolul ‘Preotul Florea reclamat la Guvern si Sfantul Sinod’ publicat de cotidianul ‘Ziua de Iasi’ in editia din 1 noiembrie 2004

Sub titlul “Preotul Florea reclamat la Guvern si Sfantul Sinod”, cotidianul “Ziua de Iasi” a prezentat in data de 1 noiembrie un memoriu al Consiliului local din comuna Costesti (jud. Iasi) in care preotul paroh Petrica Florea este acuzat de mai multe abuzuri si abateri de la disciplina canonica. Consideram ca era firesc ca acest memoriu sa fie inaintat mai intai Arhiepiscopiei Iasilor si abia apoi, daca nu s-ar fi luat masurile care se impun, sa fie inaintat Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Precizam ca, in urma unor articole din presa, preotul Petrica Florea a mai fost anchetat dar nu s-au putut lua masuri impotriva sa deoarece enoriasii nu au cooperat deloc la aceste anchete. In momentul in care vor fi probate acuzatiile aduse atunci el va fi judecat in Consistoriul eparhial si vor fi luate masurile care se impun.

Continuand seria de calomnii si acuzatii fanteziste la adresa conducerii Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, in acelasi articol, d-na Magda Olteanu sustine ca nu se iau masuri decat ‘impotriva preotilor sau monahilor care nu cotizeaza indeajuns la vistieria Catedralei Mitropolitane’. Asteptam ca d-na Olteanu sa probeze aceste acuzatii fie in ziarul in care scrie, fie in fata instantelor judecatoresti. Gestul actionarii in judecata a acestei jurnaliste ne este solicitat de numerosi credinciosi scandalizati de articolele publicate de ‘Ziua de Iasi’. De prea multe ori s-au improscat calomnii de catre d-na Magda Olteanu la adresa conducerii Arhiepiscopiei Iasilor si a activitatilor desfasurate de aceasta eparhie incat, dupa indelunga rabdare, se impune un gest reparatoriu in fata opiniei publice.

Pentru cei care nu cunosc modul in care se desfasoara activitatea Catedralei mitropolitane din Iasi precizam ca aici se aduc pomelnice, in special la racla Sfintei Cuvioase Parascheva, iar banii donati de credinciosi sunt inregistrati la contabilitate urmand cursul firesc de sustinere a numeroaselor activitati social-filantropice si cultural-misionare desfasurate de catre eparhia noastra. De exemplu, un caz recent in care Mitropolia Moldovei si Bucovinei a dat o mana de ajutor celor in nevoi este cel al tanarului de 17 ani Marius Sacaleanu din Iasi care a fost ajutat cu 80 de milioane de lei de Centrul eparhial pentru operatia de transplant de cord pe care urmeaza sa o faca in Italia. Si astfel de situatii in care Mitropolia Moldovei si Bucovinei sprijina pe cei aflati in lipsuri materiale si mangaie pe cei indurerati sufleteste sunt numeroase. Din pacate nu se gaseste niciodata spatiu publicistic in ‘Ziua de Iasi’ pentru a relata astfel de fapte, in schimb calomniile la adresa Mitropoliei gasesc intotdeuna un loc pe prima pagina.

Secretariatul Centrului Eparhial Iasi

2.11.2004

Comentarii Facebook


Știri recente