Precizari privind articolul ‘Dus la faliment de Mitropolie’

Sub titlul “Dus la faliment de Mitropolie”, cotidianul “Ziarul de Iasi” a publicat un articol in data de 19 octombrie a.c. in care se afirma ca “batutul de Dumnezeu Abuhnoaie ia o ultima lovitura chiar de la Biserica”, miliardarul de alta data supranumit “Regele gogosarilor” fiind nevoit sa evacueze un teren pe care il avusese candva in chirie de la Directia Silvica. Pe acel teren d-l Grigore Abuhnoaie a ridicat un schelet de cladire a carei constructie s-a oprit in 1996 intrucat Directia Silvica a castigat in instanta dreptul de a desfiinta contractul de inchiriere.

Ulterior, in mod legal, Manastirii Cetatuia i s-a reconstituit dreptul de proprietate pentru 30 ha de padure din cele 300 ha avute inainte de regimul comunist, incluzand si terenul de aprox. 2,5 ha pe care il inchiriase candva d-l Grigore Abuhnoaie. Cele 30 de ha contin padure tanara, in formare, si au fost acordate compact pentru a putea fi pazite si pentru o mai buna administrare. Asadar, in momentul de fata d-l Abuhnoaie ocupa ilegal un teren pentru care Manastirea Cetatuia are un titlu de proprietate. Pentru scheletul de beton ridicat aici de d-l Abuhnoaie s-a incercat initial o rezolvare pe cale amiabila, adica achizitionarea constructiei pe baza a doua expertize (una facuta de d-l Abuhnoaie si una facuta de proprietarul terenului). Solutia amiabila a esuat, constructia fiind supraevaluata de d-l Abuhnoaie la aproximativ 1,1 miliarde in timp ce valoarea reala este de 600 milioane lei. Remarcam faptul ca, desi prezinta 3 fotografii cu subiectul articolului, “Ziarul de Iasi” nu publica nici macar o fotografie cu asa-zisa “cladire” pe care acesta a ridicat-o la “poalele Cetatuii”.

Precizam ca d-l Abuhnoaie se judeca nu cu Pr. jr. Constantin Grigore, consilierul juridic al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, ci cu proprietarul terenului, Manastirea Cetatuia. De altfel, fiind o proprietate a unei manastiri, nu mai poate cineva, in nume personal, sa cumpere scheletul de beton aflat acum pe terenul Manastirii Cetatuia, cu atat mai putin Pr. jr. Grigore, asa cum afirma d-l Abuhnoaie. De altfel d-l Abuhnoaie minte si atunci cand afirma ca nu a primit niciodata un raspuns de la I.P.S. Mitropolit Daniel, un raspuns fiind formulat nu de mult prin adresa 2109 din 09.06.2004.

In concluzie, nu exista absolut nici o legatura intre falimentul d-lui Abuhnoaie si terenul pe care Manastirea Cetatuia este proprietara, titlul socant din “Ziarul de Iasi”, dar care nu are nici o legatura cu realitatea, nefacand decat sa scada acestui cotidian credibilitatea in fata cititorilor care asteapta informatii nu “dezinformari” de la presa.

***

Cazul prezentat mai sus nu este, de altfel, un caz izolat. Biserica Ortodoxa Romana face demersuri, dupa caderea regimului comunist, pentru a-si recupera bunurile care i-au fost confiscate in mod abuziv. Aceste actiuni sunt o datorie si o necesitate: o datorie fata de cei care au donat, de-a lungul timpului, Bisericii diferite bunuri pentru a fi pomeniti la sfintele slujbe si o necesitate in conditiile in care acum Biserica Ortodoxa are libertatea de a desfasura numeroase activitati social-caritative si cultural-misionare. Toate pamanturile, padurile, cladirile etc. recuperate (si care oricum reprezinta o mica parte fata de proprietatile confiscate Bisericii) nu sunt decat suportul material al unor activitati desfasurate numai in sprijinul credinciosilor. Mai mult, asa cum se vede si din ultimele sale activitati, Biserica ajuta si alte unitati decat cele pe care le patroneaza, cum ar fi: spitale, camine de batrani, orfelinate, cantine ale unor licee s.a. Biserica Ortodoxa Romana nu primeste ceva pentru a se imbogati, ci pentru a putea darui mai mult celor aflati in lipsuri si in nevoi.

Bineinteles ca aceste actiuni de recuperare a unor bunuri deranjeaza interesele celor care nu au decat de profitat de pe urma unor situatii neclare in privinta proprietatii. Unele autoritati au vandut sau au dat, spre exemplu, anumite terenuri care au apartinut Bisericii sperand ca proprietarul lor legitim nu le va mai revendica. Acestea sunt adevaratele motive pentru care, periodic, apar in presa atacuri la adresa Bisericii Ortodoxe, atacuri care sunt si reflexul orelor de ateism si al educatiei comuniste pe care unii nu au putut sa o depaseasca. Daca aceste articole ar fi scrise din dorinta de a face dreptate, atunci ar trebui sa tina cont de faptul ca Biserica nu cere decat o parte din ceea ce i-a apartinut si nu pentru a imbogati anumite persoane, ci pentru a sluji semenilor. Biserica nu doreste sa cerseasca aceste bunuri ci apeleaza, cu demnitate, la caile legale pe care le ofera statul roman. Este un act de dreptate si, totodata, un gest prin care Biserica Ortodoxa poate indeplini porunca Mantuitorului Iisus Hristos de a hrani pe cel flamand, de a cerceta pe cel bolnav, de a imbraca pe cel gol (Matei 25, 35-36).

Secretariatul Centrului Eparhial Iasi

22.10.2004

Comentarii Facebook


Știri recente