Precizari cu privire la situatia Bisericii “Sf. Spiridon” din Iasi

– comunicat de presa –

Asa cum ne-a obisnuit de mai multa vreme, cotidianul “Ziua de Iasi” continua seria de atacuri si calomnii la adresa Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Intr-un articol publicat in editia din 20 ianuarie a.c., sub titlul “Veninul lui Daniel”, si semnat de Magda Olteanu, se sustine ca ar exista o stare de tensiune intre preotii din eparhie si se da ca exemplu cazul Bisericii “Sf. Spiridon”. Aici, scrie Madga Olteanu, preotul Adrian Jiga ar fi “devenit un fel de ghimpe” pentru preotul paroh numit “in urma cu aproximativ un an de zile”, Pr. Ion Serban. “Nici un botez sau o cununie care este tinuta in Biserica Sf. Spiridon nu se face fara prezenta preotului Serban. Sa fie vorba de bani, de lacomie?”, se mai afirma in paginile ziarului.

Nu este vorba nici de bani, nici de lacomie (un subiect foarte drag de altfel ziarului “Ziua de Iasi”) ci este vorba de respectarea atributiilor pe care fiecare dintre cei doi preoti le are: preotul Adrian Jiga este PREOT DE CARITATE la spitalul “Sf. Spiridon” si, in aceasta calitate, principala sa preocupare o reprezinta bolnavii din acest spital care solicita asistenta religioasa; preotul Ion Serban, fiind PREOT PAROH al Bisericii “Sf. Spiridon”, este cel caruia i s-au incredintat spre pastorire enoriasii parohiei “Sf. Spiridon”, inclusiv botezurile si cununiile din aceasta parohie fiind de competenta sa.

Tot in acest articol se afirma ca unii preoti “au dat bani grei pentru a primi o parohie chiar si la marginea orasului”. Asteptam ca, in 48 de ore, redactorul articolului sa publice dovezile pe care le are pentru a-si sustine afirmatia. In caz contrar, suntem nevoiti sa apelam la instantele de judecata pentru a oferi redactorului Magda Olteanu sansa de a prezenta acolo, in cazul in care exista, acele dovezi.

Si acest articol al ziarului “Ziua de Iasi” face, asadar, proba neprofesionalismului si a relelor intentii de care dau dovada redactorii si conducerea acestui cotidian. Vom da doar cateva exemple:

1. Desi li s-a atras atentia in mai multe comunicate de presa sa nu mai confunde conducerea catedralei mitropolitane cu cea a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, redactorii ziarului continua sa faca acest lucru. Cauza nu poate fi decat tratarea cu superficialitate si neprofesionalism a problemei sau dorinta de a starni confuzie in randul cititorilor.

2. Peste tot in articolul publicat se vorbeste de “preotul Joga”, in loc de preotul Jiga. Un ziar care trateaza serios problemele unei comunitati are grija ca macar numele persoanelor despre care scrie sa fie redactate corect.

3. Face confuzie intre atributiile pe care le are un preot paroh si cele pe care le are un preot de caritate. Asta denota lipsa unei elementare documentari despre subiectul pe care redactorul articolului pretinde ca il trateaza.

Concluziile sunt destul de clare: articolul nu este redactat de un profesionist al condeiului, ci de un amator care cauta senzationalul cu orice pret, chiar si acolo unde acesta nu exista. De altfel, maniera in care intelege sa faca presa ziarul “Ziua de Iasi” ii determina pe adevaratii oameni de presa din Iasi sa se declare jenati de faptul ca au astfel de colegi in breasla.

Faptul ca inca mai raspundem unor astfel de pseudo-articole este pentru ca inca mai speram ca “Ziua de Iasi” va intelege, o data pentru totdeauna, ca Mitropolia Moldovei si Bucovinei nu este o institutie santajabila si ca astfel de articole, indiferent cat castig ar aduce ziarului (pe diferite cai), nu pot aduce, in final, tuturor celor implicati, decat mustrari de constiinta.

Secretariatul Centrului Eparhial

Comentarii Facebook


Știri recente