Precizari ale Patriarhiei Romane in legatura cu pozitia Patriarhiei Ierusalimului privind situatia bisericeasca din Republica Moldova

Avand in vedere interpretarea tendentioasa a continutului scrisorilor unora dintre Intaistatatorii Bisericilor Ortodoxe Autocefale referitor la situatia bisericeasca din Republica Moldova, consideram ca unele articole publicate in ultima perioada in mass-media sunt denigratoare la adresa Bisericii Ortodoxe Romane, incorecte si imorale, fiind scrise, la comanda, de catre persoane care doresc sa exacerbeze anumite divergente de opinie, pe aceasta tema, existente intre Patriarhia Romana si Patriarhia Moscovei. Ca urmare, publicam alaturat traducerea in limba romana a scrisorii Preafericitului Teophilos al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, adresata Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, cu privire la aceasta problematica. Din scrisoare se poate vedea cat de neutra si de realista este, intr-o problema complexa, Patriarhia Ierusalimului, care nu judeca partinitor Patriarhia Romana, cum s-a lansat ideea in presa romaneasca tendentioasa:

PATRIARHIA IERUSALIMULUI

Nr. 969

Preafericirii Sale,

Preafericitului DANIEL,

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane,

Locum Tenens al Cezareei Capadociei,

Mitropolit al Ungrovlahiei (Munteniei si Dobrogei n.n.),

Arhiepiscop al Bucurestilor,

Iubitului frate in Domnul si impreuna slujitorului cu Smerenia noastra, sfanta sarutare in Hristos Iisus!

Cu adanca dragoste frateasca am primit si am analizat in sedinta Sfantului nostru Sinod scrisoarea cu nr. 4738/29.11.2007, trimisa de preaiubita Voastra Preafericire, prin care ne aduceti la cunostinta faptul ca se pune din nou problema Basarabiei si ca, din aceasta cauza, sunt umbrite relatiile fratesti dintre Bisericile noastre surori, Romana si Rusa.

Ca raspuns, aducem la cunostinta Preafericirii Voastre ca stravechea Patriarhie a Ierusalimului are o percepere proprie si fundamentala a acestui subiect, data fiind prezenta ei de veacuri in regiune. Patriarhia Ierusalimului are mare sensibilitate in ceea ce priveste pastrarea articularii canonice a sistemului administrativ care reglementeaza jurisdictiile Bisericilor locale si studiaza amanuntit toate aspectele acestui subiect care preocupa nu numai Bisericile surori Romana si Rusa, ci si intreaga Ortodoxie.

Cu acestea, de aici, de la Preasfantul si de Viata primitorul Mormant al Domnului nostru Iisus Hristos, inaltam Domnului rugaciuni sa Va daruiasca din belsug sanatate trupeasca si sufleteasca si, imbratisandu-Va in Domnul, ramanem,

Al preaiubitei Voastre Preafericiri iubit frate in Hristos,

† THEOPHILOS al III-lea,

Patriarh al Ierusalimului

In Sfanta Cetate a Ierusalimului, 23 noiembrie 2007

Comentarii Facebook


Știri recente