Precizări ale Arhiepiscopiei Timișoarei

Urmare a numeroaselor articole publicate în cotidianul ‘Ziua de Vestââ, între care și articolul intitulat ‘Numele Înaltpreasfințitului Nicolae, folosit abuziv de către camarila lui Paisie’ – în care se pune la îndoială autenticitatea semnăturii Înalt Preasfințitului Mitropolit Nicolae al Banatului și se aduce atingere demnității Sale de Întâistătător al Arhiepiscopiei Timișoarei -, Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Timișoarei precizează că atât scrisoarea în original, cât și plicul în care a fost expediată (și pe care chiar Înalt Preasfinția Sa a scris adresa) se află în posesia cotidianului și pot fi oricând supuse expertizei grafologice.

Articolul sus-menționat se înscrie în linia atacurilor lansate prin intermediul ziarului ‘Ziua de Vest’ cu o pătimașă frecvență, dar nefondate, calomniatoare și defăimătoare la adresa ierarhilor și clericilor din Administrația eparhială, precum și la adresa membrilor clerici și mireni ai Adunării Eparhiale și ai Consiliului Eparhial, care, nefiind fondate sau dovedite în vreun fel, aduc grave prejudicii de imagine Bisericii Ortodoxe Române, în general, și în special Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Timișoarei.

Menționăm, de asemenea, că până acum nu am luat atitudine împotriva numeroaselor articole denigratoare, sperând ca doamna Lia Lucia Epure, erijându-se în apărătoarea binelui, dreptății și moralității, nepoată de preot fiind, va înțelege că printr-o astfel de atitudine nu slujește adevărului, păcii și bunei înțelegeri și va pune capăt defăimării.

Informăm însă pe această cale redacția cotidianului ‘Ziua de Vest’ și pe doamna director Lia Lucia Epure că acest COMUNICAT, pe care vi-l adresăm cu creștinească cordialitate și omenească mâhnire, este cel din urmă, iar față de eventuala repetare a atacurilor orchestrate și găzduite de ‘familia’ redacțională a sus-numitului cotidian, Centrul eparhial își rezervă dreptul de a se apăra în instanță de calomniile și defăimările la adresa Cancelariei Eparhiale și a membrilor organismelor deliberative și executive ale Eparhiei Timișoarei.

Precizăm, totodată, că dreptul persoanei la demnitate, reputație și onoare este garantat și ocrotit de către art. 1 alin. (3) din Constituția României și de articolele 58 și 72 din Noul Cod Civil.

De asemenea, învederăm că art. 30 din Constituția României și art. 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului reglementează libertatea de exprimare și limitele acesteia, menite a proteja reputația și drepturile persoanelor. Orice încălcare a acestor dispoziții legale poate fi sancționată de către instanța de judecată în temeiul articolelor 1349, 1353, 1357-1359 și 1373 din Noul Cod Civil privind răspunderea civilă delictuală, iar autorul articolelor denigrante și cotidianul care le publică pot fi obligați la plata de daune morale. Menționăm și faptul că această practică a instanțelor de judecată este susținută și de o vastă jurisprudență a Curții Europene a Drepturilor Omului.

Cu acest prilej, îi încredințăm pe credincioșii Bisericii noastre că întreaga activitate a Centrului eparhial se desfășoară în conformitate cu reglementările bisericești și civile în vigoare, așa încât nici o instituție a statului nu a constatat vreodată că sumele de bani alocate ca sprijin la salarizarea personalului clerical și neclerical ori pentru susținerea unor investiții au fost folosite ilegal. În spiritul acelorași reglementări bisericești și laice sunt gestionate donațiile credincioșilor, respectându-se întocmai prevederile bugetare aprobate de Adunarea Eparhială.

Întrucât Consiliul Eparhial, format din preoți și mireni, reprezintă pe toți clericii și credincioșii eparhiei, adresăm, pe această cale, redacției ziarului ‘Ziua de Vest’ și doamnei director Lia Lucia Epure îndemnul creștinesc de a înceta acuzațiile nedrepte, calomniile și defăimarea prin presă a slujitorilor Bisericii și a membrilor forurilor eparhiale, mass-media având menirea de a contribui la asanarea vieții morale din țara noastră, la promovarea unității de neam și a păcii sociale, și nu de a incita la ură și dezbinare prin articole care, nefiind simple afirmații sau judecăți de valoare, nu intră în sfera de protecție a dreptului la libera exprimare.

Semnatarii Comunicatului de presă

Arhiepiscop și Mitropolit: IPS dr. Nicolae Corneanu

Episcop-vicar: PS Paisie Lugojanul

Vicar administrativ: pr Ionel Popescu

Exarh: arhim. Simeon Stana

Consilier cultural: pr. Zaharia Pereș

Consilier economic: pr. Valentin Boancheș

Consilier social: pr. Cristian Pavel

Consilier patrimoniu: pr. Sorin Lungoci

Inspector eparhial: pr. Marius Sfercoci

Secretar eparhial: arhid. Ioan Radu

Protopop Deta: pr. Ioan Prisăcean

Protopop Făget: pr. Bujor Păcurar

Protopop Lugoj: pr. Ioan Cerbu

Protopop Sânnicolau Mare: pr. Gheorghe Sutac

Protopop Timișoara I: pr. Ioan Bude

Protopop Timișoara II: pr. Mircea Szilagyi

Membrii Consiliului Eparhial

Pr. Sebastian Ardelean

Pr. Gheorghe Cucu

Pr. Tiberiu Benescu

Informatician Ioan Savu

Prof. dr. Dumitru Popovici

Economist Alexandru Bogdan

Dr. ing. Ion Nină

Avocat Larisa Gavrilescu

(Publicat în Ziarul Lumina din data de 9 februarie 2012)

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…