Preasfințitului Ioachim Mareș va fi înmormântat în cripta de la demisolul Catedralei „Înălțarea Domnului” din Bacău

Luni, 27 aprilie 2009, începând cu ora 16:30, trupul neînsuflețit al Preasfințitului Ioachim Mareș, Episcopul Hușilor, va fi depus în Catedrala „Sf. Nicolae” din municipiul Bacău, unde credincioșii îi vor putea aduce un ultim omagiu.

Marți, 28 aprilie a.c., la orele 8:00, la Catedrala „Sf. Nicolae” se va oficia Sfânta Liturghie arhierească, de către un sobor de ierarhi, în prezența Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. După slujbă, va urma procesiunea funerară de la Catedrala „Sf. Nicolae” la Catedrala „Înălțarea Domnului”, unde, în subsolul special amenajat, va avea lor ritualul depunerii trupului neînsuflețit al Preasfințitului Ioachim Mareș într-una din criptele catedralei. Preasfinția Sa a pus piatra de temelie a catedralei „Înălțarea Domnului”, fiiind și primul ierarh care își va dormi somnul de veci în acest lăcaș de cult.

Preasfințitul Ioachim Mareș s-a născut la 12 martie 1927, în comuna Măgirești (Bacău). A urmat Școala primară în localitatea natală, Gimnaziul ‘Petru Rareș’ din Miercurea-Ciuc, Seminarul Teologic ‘Sfântul Gheorghe’ din Roman și Facultatea de Teologie din Suceava (1946-1948), iar după desființarea acesteia a trecut la Institutul Teologic Universitar din Cluj (1948-1950). A fost hirotonit preot în anul 1952, păstorind cu vrednicie mai multe parohii, între care și catedrala „Sf. Nicolae” din Bacău, pe care a și restaurat-o. La câțiva ani după trecerea la cele veșnice a soției sale (1971) a fost ales Arhiereu-Vicar al Eparhiei Romanului și Hușilor, cu titlul de ‘Vasluianul’, călugărit sub numele de ‘Ioachim’, hirotonit și instalat la 24 noiembrie 1985. În urma reînființării Episcopiei Hușilor, Arhiereul-Vicar Ioachim Vasluianul a fost ales episcop al Hușilor la 4 iulie 1996. De atunci și până la trecere la cele veșnice s-a implicat în activitatea pastoral misionară și social-filantropică a Eparhiei.

Sursa: BIROUL DE PRESA AL EPISCOPIEI ROMANULUI

Comentarii Facebook


Știri recente