Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul: ‘numai prin pocăință câștigăm Împărăția Cerurilor’

La Catedrala patriarhală din București, Denia Canonului Sfântului Andrei Criteanul a fost săvârșită miercuri, 17 martie, de către Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de soborul slujitorilor catedralei, informează Ziarul Lumina. La final, PS Varsanufie a rostit un cuvânt de învățătură.

La săvârșirea slujbei Deniei Canonului cel mare al Sfântului Andrei Criteanul – cel mai extins imn liturgic din cultul ortodox, cu 250 de strofe sau tropare, având ca temă, dar și ca scop principal pocăința -, oficiată în Catedrala patriarhală, au participat foarte mulți credincioși.

În cadrul acestei rânduieli de rugăciune obștească, arhim. Timotei Aioanei, Mare Ecleziarh al Catedralei patriarhale, și părintele protosinghel Ipolit Lazăr au citit viața Cuvioasei Maria Egipteanca, alcătuită de Sfântul Sofronie, Patriarhul Ierusalimului, în secolul al VII-lea.

‘Numai prin pocăință câștigăm Împărăția Cerurilor’

La finalul slujbei, Preasfințitul Varsanufie a subliniat importanța Canonului Sfântului Andrei, care este ‘cel mare’ nu doar datorită lungimii sale, ci și datorită ‘ideilor înălțătoare cuprinse în el’, evidențiind apoi, pe scurt, viața sfântului; a arătat că acest canon se citește tocmai în momentul acesta al Postului Mare ‘ca un imbold pentru ca cei care au ținut post să nu slăbească nevoințele pe care le-au săvârșit până acum’. Preasfinția Sa a ilustrat și rolul pocăinței în viața creștină, căci în această perioadă trebuie să ne întoarcem către sine, cercetându-ne cugetele și pocăindu-ne de păcatele săvârșite, întrucât ‘numai prin pocăință câștigăm Împărăția Cerurilor’. PS Varsanufie a explicat că viețile sfinților reprezintă un perpetuu îndemn la pocăință, dar și un îndemn de a ne păzi mintea noastră, care ‘se aseamănă cu Eva care a fost începătoare a păcatului. Așa cum Eva a poftit fructul pomului oprit și a dat și bărbatului său, așa și mintea se îndulcește cu gândul păcatului și îi dă și sufletului acest gând’.

Biserica ne învață, a mai zis Preasfinția Sa, că Dumnezeu ne iubește și ne primește la El, oricâte păcate am fi făcut, însă trebuie să ne pocăim pentru ele, și a arătat, de asemenea, că viața Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca este cel mai ilustrativ exemplu în acest sens: ‘Această mare sfântă a Bisericii noastre a trăit timp de 17 ani în păcat, dar apoi s-a pocăit, petrecând în asceză, în pustia Iordanului, peste 47 de ani. De altfel, ei îi este închinată duminica acestei săptămâni’.

În încheierea cuvântării sale, PS Varsanufie a arătat că, urmând pildele din Canonul Sfântului Andrei și pe cele din viața Sfintei Maria Egipteanca, fiecare dintre noi trebuie să ne cercetăm inimile și sufletele, alungând din ele și ferindu-ne de tot ceea ce ne îndepărtează de Dumnezeu, îndreptându-ne astfel viața noastră și putând ‘să dăm răspuns bun lui Dumnezeu la înfricoșătoarea Judecată’.

Cel mai expresiv imn liturgic din cultul ortodox

Canonul Sfântului Andrei Criteanul este cel mai extins și poate cel mai expresiv imn liturgic din cultul ortodox. Dacă alte canoane au până la 30 de strofe, acesta are 250. A fost alcătuit de Sfântul Andrei, episcopul Cretei și unul dintre cei mai mari imnografi creștini din secolul al VIII-lea. Datorită caracterului său penitențial, Canonul se citește doar în Postul Mare, aducând înaintea cititorului numeroase pilde de viețuire evlavioasă, dar și exemple negative, atât din Noul cât și din Vechiul Testament, arătându-ne unde ne duce apropierea și unde ne duce depărtarea de Dumnezeu. De aceea, el se citește, împărțit în patru părți, în primele zile ale Postului Mare, adică de luni până joi inclusiv, în cadrul slujbei de Pavecerniță; dar se citește și în miercurea săptămânii a cincea a postului, la slujba Deniei, adică Utrenia de joi săvârșită miercuri seara, ca un imbold spre susținerea în continuare a efortului ascetic și a urcușului duhovnicesc spre sărbătoarea Învierii Domnului.

Comentarii Facebook


Știri recente

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureştilor a organizat o sesiune de comunicări științifice

Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” din cadrul Fundației „Bucuria ajutorului” a Arhiepiscopiei Bucureștilor a organizat sâmbătă o sesiune de comunicări științifice, cuprinsă în proiectul „Academia de Îngriji Paliative”, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut…