Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul a oficiat o slujbă de pomenire la mormântul poetului național Mihai Eminescu în Cimitirul Bellu din București

Poetul Mihai Eminescu a fost omagiat în această dimineață la mormântul său de la Cimitirul Bellu din Capitală. Aici a fost oficiată o slujbă de parastas de Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei București, la care au participat zeci de persoane.

La slujbă au fost prezenți membri ai Academiei Române și membri ai Ligii Culturale a Românilor de Pretutindeni, informează Radio TRINITAS.

„Am săvârșit slujba de pomenire pentru cel care s-a remarcat a fi așa cum l-a numit primul patriarh al României ‘Luceafărul poeziei românești’, dar care rămâne mesianic prin articolele sale publicate mai ales în Ziarul ‘Timpul’ care sunt totdeauna actuale și parcă ar fi adresate celor care trăiesc în diferite momente ale istoriei poporului român. Mihai Eminescu a fost apropiat de Biserică nu numai pentru faptul că a avut câteva rude care făceau parte din Cinul monahal. El era un om obișnuit al Bisericii, deoarece mergea de multe ori și se reculegea în Biserică. Era un om care se spovedea, așa cum vedem chiar dintr-o însemnare descoperită de Mitropolitul Antonie la Mănăstirea Neamț unde a stat o perioadă din viața sa în timpul în care suferea. Cercetările ultimilor ani arată ce mare dragoste a avut față de poporul român, de valorile acestuia, până la jertfă”, a spus Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

De asemenea, Preasfințitul Varsanufie a mai spus: „Faptul că și-a dorit ca deasupra mormântului să-l troienească crengile de tei, copac al cărui miros este asemănător cu mirosul de tămâie , dar mai ales că în scrierile sale arată cât de importantă este Biserica pentru neamul românesc, ne dăm seama cât de apropiat era el față de Biserică pe care o considera mama sa și a întregului popor”, informează TRINITAS TV.

„Aleea Scriitorilor” din Cimitirul Bellu a fost neîncăpătoare pentru cei care au dorit să aducă flori și să aprindă lumânări la mormântul lui Eminescu. Fanfara Jandarmeriei Române a adus un omagiu poetului, iar actori, oameni de cultură și admiratori ai operei eminesciene au ținut cuvântări, au recitat poezii și au interpretat mai multe piese muzicale pe versurile lui Eminescu.

Comentarii Facebook


Știri recente