Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul este noul Arhiepiscop al Râmnicului

În ziua de 22 mai 2014, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, au început lucrările Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, întrunit în ședință de lucru la Reședința patriarhală.

După deschiderea lucrărilor, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a avut loc alegerea ierarhului titular în scaunul vacant de Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Râmnicului.

În ziua de 17 mai 2014, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei, în consultare cu Adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Râmnicului, a desemnat prin vot secret drept candidați pe Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor și pe Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Sfântul Sinod a ales prin vot secret pe Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, în scaunul vacant de Arhiepiscop al Râmnicului cu 25 de voturi din 43 voturi valide. Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a obținut 18 voturi.

Ceremonia de întronizare a noului Arhiepiscop al Râmnicului va avea loc în Catedrala arhiepiscopală cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae, din municipiul Râmnicu Vâlcea în ziua de duminică, 8 iunie 2014, după Sfânta Liturghie.

***

Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul s-a născut la 24 ianuarie 1968 în București.

A urmat cursurile Seminarului Teologic din București (1985-1990) și ale Facultății de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din București (1990-1994), iar în anul 2013 a obținut titlu de doctor în teologie în urma susținerii tezei de doctorat cu tema Lucrarea harului dumnezeiesc în opera Sfantului Grigorie Palama.

În anul 1998, a fost tuns în monahism la Mănăstirea Slănic (județul Argeș), fiind apoi hirotonit ieromonah pe seama mănăstirii Radu Vodă din București. Între anii 1999-2006, a fost starețul acestei mănăstiri, unde a inițiat lucrări de restaurare a picturii, a catapetesmei și a turnului-clopotniță și de construire a unui lumânărar în mozaic.

Între anii 1999-2001, a fost exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureștilor. În anul 2001, a fost ales de Sfântul Sinod Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, cu titulatura de Prahoveanul.

În anul 2007, la propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a fost numit secretarul Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei și președintele Comisiei Liturgice a Arhiepiscopiei Bucureștilor.

În calitate de Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul a coordonat lucrările de construire a bisericilor de la mănăstirile Bolintin și Chiajna, de la parohiile Gherghiceanu, Sf. Stefan cel Mare, Jilava,Vlădiceasca și Ciorogârla II, de la alte 66 de biserici și capele din instituții publice (spitale, penitenciare, unități militare, școli și așezăminte sociale), precum și înființarea a 11 cantine sociale.

De asemenea, a coordonat lucrările de pictare a capelei penitenciarului Ploiești, a bisericii penitenciarului Rahova și a paraclisului liceului Hyperion din București.

Preasfinția Sa a desfășurat o bogată activitate didactică în calitate de profesor de religie (1990-1998) și profesor metodist pentru disciplina Religie în sectorul 6 al municipiului București. Din anul 1998, este profesor de Noul Testament la Seminarul Teologic Liceal Nifon Mitropolitul din București. De menționat faptul că Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul a coordonat lucrările de construire a noii clădiri a Seminarului Teologic Nifon Mitropolitul din București și înființarea a 106 cabinete de religie în școli și licee din București, Prahova, Ilfov și Giurgiu.

Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul a fost redactor la revista de apologetică ortodoxă Martyria (1993-1996), a editat revista pentru copii Floarea Darurilor (1994-1997), iar din anul 2001 este vicepreședintele Colegiului de redacție al revistei Mitropoliei Munteniei și Dobrogei Glasul Bisericii.

A publicat mai multe articole și studii în revistele Glasul Bisericii și Mitropolia Olteniei și este autorul a trei piese de teatru în versuri pentru copii: Trei Crai, Martiriul Sfântului Gheorghe și Moartea lui Iuda.

În perioada în care a fost Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul a coordonat traducerea și editarea unei cărți de rugăciuni și a Sfintei Liturghii în limba rromanes, destinate comunităților de rromi din România și s-a îngrijit de editarea mai multor CD-uri cu conținut religios, dintre care menționăm: Cântări din perioada Triodului și Penticostarului, Slujba Sfântului Cuvios Gheorghe de la Cernica, Slujba Sfinților Români, Viața Sfintei Maria Egipteanca etc.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…