Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, la ceas aniversar

Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, împlinește astăzi 42 de ani.

Preasfinția Sa s-a născut la 3 noiembrie 1967 în Arad, din părinții Petru și Maria Drincec. A studiat la liceul „Moise Nicoară – Ioan Slavici” din localitate. A urmat, între 1987-1993, cursurile Institutului de Medicină din Timișoara, specializarea Medicină Generală, obținând diploma de doctor-medic. Apoi, între 1993-1997 studiază la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad.

În anul 1995 se închinoviază la Mânăstirea Hodoș-Bodrog din Episcopia Aradului, iar în Postul Adormirii Maicii Domnului din același an a fost tuns în monahism de către Înaltpreasfințitul Părinte Timotei al Aradului, naș de călugărie fiind Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim Joantă, care îi dă numele de călugărie Sofronie. A fost hirotonit ierodiacon și apoi ieromonah, pe seama Mânăstirii Hodoș-Bodrog, de către Înaltpreasfințitul Mitropolit Serafim, cu încuviințarea Înaltpreasfințitului Timotei, în 12, respectiv 13 august1995.

Între octombrie 1995 – iunie 1997 a slujit ca preot-duhovnic la Mânăstirea Sfântul Simeon Stâlpnicul din Arad. După susținerea examenului de licență în teologie (iunie 1997), și până în ianuarie 1998, a primit ascultarea de a organiza sectorul de Asistență Socială al Episcopiei Aradului.

Din ianuarie 1998, până în februarie 1999, a fost chemat la Sfânta Patriarhie, unde a îndeplinit funcția de secretar la Cabinetul adormitului întru fericire Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist. În 28 august 1998 i se conferă rangul de protosinghel, iar în 7 februarie 1999 a fost hirotesit arhimandrit. În ziua de 30 ianuarie 1999 a fost ales, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în treapta de arhiereu pentru Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria. La 21 februarie 1999, în Catedrala Sfântul Ierarh Nicolae din Jula, a fost hirotonit și întronizat ca Episcop al românilor ortodocși din Ungaria de către adormitul întru fericire Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist.

După 8 ani de arhipăstorire jertfelnică și pilduitoare în mijlocul românilor din Ungaria, la 13 februarie 2007, Preasfințitul Părinte Sofronie a fost ales, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ca episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, fiind întronizat, la 25 februarie 2007, de Duminica Ortodoxiei, în Catedrala cu Lună din Oradea.

Întru mulți și binecuvântați ani!

Comentarii Facebook


Știri recente