Preasfințitul Părinte Siluan a săvârșit Slujba Învierii în Biserica Parohiei”Sfântul Ioan Botezătorul” din Budapesta

În toate bisericile Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, potrivit tradiției, la Praznicul Învierii Domnului nostru Iisus Hristos a fost săvârșită Slujba Învierii, la miezul nopții și Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, în dimineața din ziua Praznicului. Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a săvârșit Slujba Învierii și Sfânta Liturghie în Biserica Parohiei și a Așezământului Monahal „Sfântul Ioan Botezătorul” din Budapesta, împreună cu preoții slujitori la acest sfânt locaș de cult și cu toți credincioșii prezenți în număr mare la această sărbătoare, informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. După cum este obiceiul la Biserica din Budapesta, slujba Învierii a debutat, după primirea luminii, cu o procesiune în jurul curților Gojdu, după care s-au desfășurat toate cele rânduite pentru această slujbă, care s-a finalizat prin săvârșirea Sfintei Liturghii și printr-o o agapă frățească pentru toți credincioșii rămași până la finalul acestei frumoase privegheri pascale. Budapesta este singura parohie din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria în care Sfânta Liturghie se săvârșește noaptea, imediat în continuarea Slujbei Învierii.

Tot la Praznicul Învierii Domnului, Preasfințitul Părinte Siluan a asistat și la slujba Sfintei Liturghii săvârșită în dimineața zilei de Duminică la Catedrala Episcopală din Giula, unde a participat un număr mare de credincioși. La finalul Sfintei Liturghii, clerul și credincioșii Catedralei au fost martorii unui frumos program cuprinzând cântece și poezii de Sfintele Paști, rostite de copiii de la grădinița și școala generală românească din Giula. După ce a ciocnit tradiționalul ou roșu cu credincioșii Catedralei, Preasfințitul Părinte Siluan a participat, împreună cu Pr. Consilier Teodor Marc, la slujba Vecerniei Învierii, numită și „A doua Înviere”, săvârșită în biserica romano-catolică din localitatea Șărcad (Sarkad), prin bunăvoința preotului, care a pus biserica la dispoziția comunității românești, și la inițiativa Autoguvernării Minoritare Românești din Șărcad, condusă de Domnul Ioan Tat. Șărcadul este o localitate în care trăiesc și români, deși aceștia sunt în număr mic și nu au un locaș propriu de cult. Cu ocazia Sărbătorii Sfintelor Paști s-au mai organizat la Șărcad și în anii trecuți astfel de slujiri liturgice, urmate de o agapă frățească, momente în care credincioșii participanți s-au putut bucura de slujba și comuniunea românească cu ierarhul și preoți din cadrul Episcopiei.

În seara Praznicului Sfintelor Paști, Preasfințitul Părinte Siluan a săvârșit Slujba Vecerniei Învierii și în Catedrala Episcopală din Giula, în fruntea unui sobor format din preoții din Permanența Eparhială și de la cele două biserici românești din Giula.

În cea de a doua zi a Praznicului Învierii Domnului, Episcopul Românilor Ortodocși din Ungaria a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica Parohiei Micherechi, iar în cea de a treia zi va săvârși Sfânta Liturghie în Biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” din Bichiș, care are și statut de Paraclis Episcopal.

Comentarii Facebook


Știri recente

Părintele Sofian Boghiu a fost comemorat la Biblioteca Sfântului Sinod: Evocări, mărturii şi lansare de carte

Părintele Arhimandrit Sofian Boghiu a fost comemorat miercuri la Biblioteca Sfântului Sinod, aflată în incinta Mănăstirii Antim din Bucureşti. Mărturii&evocări Evenimentul s‑a desfășurat în Sala „Conon Arămescu‑Donici” a Biblioteca Sfântului Sinod și a reunit ierarhi, clerici…