Preasfințitul Părinte Episcop Lucian, la schitul de la Poiana Mărului de praznicul Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul

Ca în fiecare an, praznicul Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul (24 iunie) constituie o zi de sărbătoare, dar și de pelerinaj la schitul de la Poiana Mărului, unde sute de credincioși vin să participe la sfintele slujbe și să se închine la icoana făcătoare de minuni de la parohia Măru care este adusă spre închinare în incinta schitului.

În ajun de praznic, la ceas de seară, s-a desfășurat o procesiune cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, la care au participat preoții și credincioșii din zonă, ce au purtat odorul de preț de la biserica satului Măru până la schitul din Poiana Mărului. Apoi, a avut loc slujba Vecerniei cu Litie, oficiată de Preasfințitul Părinte Episcop Lucian. Mai târziu, s-a oficiat slujba Utreniei și apoi, după miezul nopții Sfânta Liturghie în biserica așezământului.

La orele dimineții, s-a săvârșit slujba de sfințire a apei și Taina Sfântului Maslu, iar odată cu sosirea ierarhului, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. În cadrul acesteia, a fost hirotonit întru diacon tânărul teolog Cătălin Boboc, care nu peste multă vreme va primi hirotonia întru preot pe seama Parohiei Ilidia din Protopopiatul Oravița.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a vorbit credincioșilor prezenți despre Sfântul Ioan Botezătorul – cel mai mare dintre cei născuți din femeie – purtătorul de grijă al micii obște monahale de la Poiana Mărului. Totodată, Preasfinția Sa a binecuvântat și a apreciat strădania maicilor și surorilor acestui așezământ, în frunte cu Maica Stareță Olimpiada Tiliuță, care se ostenesc să edifice un ansamblu monahal în una din cele mai frumoase zone ale țării.

Datată din anul 1520, icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni de la parohia Măru a fost pictată în muntele Athos și donată parohiei. Această icoană a rămas la evlavia credincioșilor prin minunile pe care le-a făcut salvând din primejdii satul și tămăduind bolnavii care s-au închinat înaintea ei cu credință. Icoana de la Măru a fost scoasă pentru prima dată din biserica parohială și adusă pentru închinare credincioșilor pelerini la mănăstirea Poiana Mărului în anul 2008, anul acesta fiind al doilea an de pelerinaj.

Sursa: Episcopia Caransebeșului

Comentarii Facebook


Știri recente