Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul a săvârșit Denia Canonului cel Mare la Catedrala Arhiepiscopală

Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a participat ieri, 17 martie 2010, la Denia Canonului cel Mare la Catedrala Arhiepiscopală, citind Canonul Sfântului Andrei Criteanul, informează episcopiaramnicului.ro. La sfârșitul slujbei Preasfințitul Părinte Emilian a ținut un cuvânt de învățătură în care a explicat semnificația Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul și înțelesurile duhovnicești ale postului subliniind importanța acestuia pentru creștini.

Vorbind despre Canonul Sfântului Andrei Criteanul Preasfinția Sa a menționat că „acesta reprezintă o aducere aminte, o meditație biblică și o rugăciune de pocăință pe care noi o săvârșim mai ales în perioada Postului Mare. O meditație biblică pentru că așa cum ați văzut Sfântul Andrei ne aduce aminte prin aceste tropare, aceste rugăciuni, pilde de pocăință atât din Vechiul Testament cât și din Noul Testament….Acest canon ne pune în față aceste personaje tocmai pentru a conștientiza și noi de fapt că oameni fiind greșim, dar trebuie să ne întoarcem la Dumnezeu, trebuie să ne cerem iertare față de Dumnezeu și față de oamenii cărora le-am greșit. Pe de altă parte, acest canon reprezintă și o nădejde că Dumnezeu ne iartă păcatele, așa după cum am văzut în cele din urmă rugăciuni ale Canonului, că Hristos Domnul a iertat pe contemporanii săi, dar mai ales îi iartă pe toți cei care se întorc cu dragoste și cu pocăință la El.”

La această deosebită slujbă ce ne invită la rugăciune, post și pocăință, specifică Postului Mare, au luat parte numeroși credincioși din Râmnicu Vâlcea.

Comentarii Facebook


Știri recente