Preasfințitul Părinte Ambrozie a participat la festivitățile religioase prilejuite de canonizarea sfinților martiri din Novo Selo și Batak în Biserica Ortodoxă Bulgară

În perioada 16-19 mai 2011, în Biserica Ortodoxă a Bulgariei au loc festivități religioase prilejuite de canonizarea sfinților martiri din Novo Selo și Batak. La aceste manifestări, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Biserica Ortodoxă Română a fost reprezentată de Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, după cum informează episcopiagiurgiului.ro.

În urma canonizării victimelor creștine martirizate în 1876 în orașul Batak, Episcopia Plovdiv, și la Mănăstirea Sfânta Treime din Novo Selo, orașul Aprilitsi, Episcopia Lovech, Biserica Ortodoxă Bulgară îi cinstește ca martiri și apărători ai credinței creștine. În cazul masacrului din Novo Selo, Biserica Ortodoxă Bulgară i-a canonizat, în mod special, pe doi călugări și șapte maici, care au fost torturați și uciși de trupele otomane.Astfel, martirii Masacrului Batak vor fi cinstiți de către Biserica Ortodoxă Bulgară în data de 17 mai, iar martirii din Novo Selo pe 9 mai. Lupta poporului bulgar pentru eliberarea de sub jugul otoman, la sfârșitul secolului al XIX-lea, a fost eroică dar și sângeroasă. Aproximativ 30 000 de bulgari – majoritatea femei, copii și bătrâni – au fost uciși de forțele otomane în lunile aprilie – mai 1876.

Canonizarea Sfinților Mucenici din Batak și Novo Selo este ultima oficiată de Biserica Ortodoxă Bulgară după anul 1963, când a avut loc canonizarea Sfântului Sofronie Vrachanski.

Comentarii Facebook


Știri recente