Preasfințitul Ioachim Băcăuanul: „Din pilda fecioarelor învățăm cum să ne pregătim pentru ziua venirii lui Hristos”

Luni seara, 29 martie, în toate bisericile ortodoxe a fost săvârșită slujba Deniei zilei de marți. Conform Sinaxarului, în Sfânta și Marea Marți s-a făcut pomenirea celor 10 fecioare, care și-au împodobit candelele lor și l-au așteptat pe Mirele Hristos.

La Catedrala patriarhală din București, credincioșii s-au adunat în număr mare pentru a participa la slujba Deniei oficiată de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

La finalul slujbei, Preasfinția Sa a ținut un cuvânt de învățătură în care a explicat semnificațiile duhovnicești care reies din pilda celor 10 fecioare și din pilda talanților, parabole care se citesc la Sfânta Liturghie în Sfânta zi de Marți: ‘Din pilda fecioarelor și a talanților învățăm cum să ne pregătim pentru ziua venirii lui Hristos, pentru că El ne-a învățat ce trebuie să facem ca să ne restaurăm ființial, adică să descoperim în viața noastră, în ființa noastră, chipul lui Dumnezeu care este în noi, pe care trebuie să-l înfrumusețăm, și să ne prezentăm în fața lui Dumnezeu fie la judecata particulară, fie la cea obștească, iar Dumnezeu să se recunoască în noi și în faptele pe care le-am făcut în viața aceasta în numele Lui. Din pilda fecioarelor înțelegem că toți am fost înzestrați cu acest chip nemuritor care este sădit în ființa noastră în perspectiva asemănării. Fiecare credincios înțelege că este chipul și asemănarea lui Dumnezeu. În libertate, trebuie să ne pregătim pentru a urca întru asemănarea cu Dumnezeu. Ne pregătim în felurite chipuri pentru faptul că Dumnezeu ne-a dat niște talanți, adică niște daruri pe care trebuie să le multiplicăm potrivit învățăturii lui Hristos. Untdelemnul din candele înseamnă faptele bune iar acestea se adugă sufletului ca niște puteri, care ne ajută să urcăm și ne propulsează către treptele superioare ale existenței’. La sfârșit, Preasfințitul Ioachim i-a îndemnat pe credincioși ca, în Săptămâna aceasta, fiecare să-și asume Crucea pentru a se asemăna lui Hristos în suferință, încât bucuria Învierii să fie deplină, informează Ziarul Lumina.

Comentarii Facebook


Știri recente