Preasfințitul Gurie Georgiu a fost ales astăzi, 29 noiembrie 2009, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ierarh titular al nou înființatei Episcopii a Devei și Hunedoarei. Înființarea Eparhia Devei și Hunedoarei, cu reședința în municipiul Deva și cu jurisdicția în județul Hunedoara, a fost aprobată prin hotărârea Sfântului Sinod, luată în ședința de lucru din zilele de 18-19 iunie 2009. Preasfințitul Gurie este, din 2001, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Craiovei.
Noul ales Episcop al Devei și Hunedoarei a declarat pentru Radio TRINITAS: ‘Evenimentul de astăzi mă înnobilează dar în același timp mă responsabilizează extrem de mult. Doresc să-I mulțumesc în primul rând lui Dumnezeu și apoi membrilor Sfântului Sinod pentru încrederea pe care mi-au acordat-o. Puterile mele sunt limitate, sunt reduse, însă am mare încredere în harul lui Dumnezeu, Care va interveni și mă va ajuta în lucrarea misionar-pastorală îmi stă în față, în noua și firava Episcopie a Devei și Hunedoarei. Am nădejde în Dumnezeu că mă va ajuta, în această lucrare sfântă care îmi stă în față, pe de o parte, iar pe de altă parte nădăjduiesc și într-o colaborare strânsă și fructuoasă cu responsabilii județului, responsabilii din partea conducerii locale a Municipiului Deva. Gândul meu se îndreaptă acum spre credincioșii din eparhia Devei și Hunedoarei, dorind ca viața lor să fie mereu îndreptată spre calea care duce la Hristos, spre o convertire continuă și spre o sfințire a vieții’.
Date personale:
Prenumele: Grigore.
Numele de familie: Georgiu.
Numele de călugărie: Gurie.
Data nașterii: 31 decembrie 1968.
Locul nașterii: Huta-Chiuiești, Județul Cluj, Romania.
Domiciliul actual: Str. Mitropolit Firmilian, nr.3, Craiova.
Date despre familie:
* Tata: Teodor Georgiu – trecut la cele veșnice în 1998.
* Mama: Maria Georgiu, 65 de ani.
* Frați: doi frați și o soră.
Studii:
* Școala Generală în satul natal.
* Liceul ‘Traian Vuia’ Cluj-Napoca (1984-1988).
* Seminarul Teologic Craiova (1988-1992).
* Facultatea de Teologie din Craiova (1992-1996), cu teza de licență ‘Misiunea B.O.R. între Prut și Nistru. Reorganizarea Arhiepiscopiei Chișinăului, Mitropoliei Basarabiei și Exarhatul Plaiurilor’; media la licență 9,33.
* Facultatea de Teologie Catolică (Padova, Italia) – cursuri de Teologie sistematică (1996-1997).
* Institutul de Teologie Pastoral-Misionară (Padova, Italia) – Cursuri de doctorat (1997-2001); Lucrarea de masterat ‘Noile mișcări religioase în Biserica Catolică italiană’ cu calificativul ‘Cum laude’ – februarie 2001.
Ascultări încredințate:
* Frate la Mânăstirea Lainici (1988-1989).
* Secretar de cabinet al IPS Nestor Vornicescu (1989-1996).
* Tuns în monahism (1990).
* Hirotonit ierodiacon (februarie 1990).
* Hirotonit ieromonah (ianuarie 1992).
* Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Craiova (1992-1996).
* Hirotesit Protosinghel (iulie 1996).
* Vicar administrativ al Arhiepiscopiei Craiovei (martie 2000-august 2001).
* Hirotesit Arhimandrit (2001).
* Episcop Vicar al Sfintei Arhiepiscopii a Craiovei ales în ședința Sfântului Sinod al BOR din iulie 2001.
* Hirotonit Arhiereu și instalat ca Episcop Vicar al Sfintei Arhiepiscopii a Craiovei, cu titulatura de ‘Strehăianul’ (5 august 2001).
Activitate pastorală:
* A înființat comunitățile ortodoxe române din Padova, Pordenone, Treviso, Verona – Italia.
* A editat ziarul parohiei din Padova ‘Lumină Lină’.
* A publicat diferite articole în presa religioasă locală din Italia (‘Oriente Cristiano’, ‘Difesa del popolo’, ‘Il Gazzettino’, ‘Portavoce’ etc.).
* Coautor la volumul ‘Meditații duhovnicești la sfârșit de modernitate’ (Editura ‘Mitropolia Olteniei’, 1999).
* Coautor la volumul ‘Despre mântuirea sufletului în era post-industrială’ (Editura ‘Info Craiova’, 2001).
* A susținut conferințe pe diferite teme ale spiritualității ortodoxe în parohii și comunități monastice din nordul Italiei.
* A participat, ca Episcop Vicar, la diferite manifestări cultural-religioase atât în țară, cât și în afara granițelor țării (Italia).
* Din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan și cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române coordonează în cadrul Sfintei Arhiepiscopii a Craiovei activitatea sectoarelor Economic I, Economic II și Cultural, precum și a Fundației ‘Cuvântul care Zidește’ ca Președinte.
* A făcut parte din delegația Bisericii Ortodoxe Române condusă de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei, la cel de-al II-lea Colocviu Ecumenic Internațional cu tema ‘Biserica și Societatea’, desfășurat în perioada 24-26 septembrie 2003, la Padova-Italia, colocviu organizat de Mitropolia Moldovei și Bucovinei împreună cu Dieceza Romano-Catolică de Padova.
* A participat cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Părinte Patriarh Teoctist, ca reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române, la Congresul organizat de Asociația Culturală ‘Mitteleuropa’ cu tema ‘Aquileia între Orient și Occident: de la rădăcini la aripi. Un dialog pentru Europa’, unde a susținut referatul cu tema ‘Tipologia Eclesiologică Ortodoxă a Bisericii: Biserica Una, Sfântă, Nediviză în primul mileniu.’, în perioada 23-25 octombrie 2003, în Aquileia, Italia.
(Sursa: Arhiepiscopia Craiovei)